East-dalok a Városház téren

Ünnepi megemlékezést tart Budafok-Tétény önkormányzata október 22-én a Városház téren, ahol Takáts Tamás énekel az 1956. október 23-án kirobbant forradalom, valamint szabadságharc áldozatainak és hőseinek emlékére.

A közelgő ünnep kapcsán Takáts Tamás rockénekessel beszélgettünk. 

– Mit jelent Önnek 1956. október 23-a? 

– Személyes élményeim nincsenek, de szüleim sokat meséltek nekem az akkori eseményekről. Apám, fegyver nélkül ugyan, de ott volt a Sztálin-szobor ledöntésénél, anyám pedig szembenézett az orosz tankokkal. A Rákóczi úton laktunk, a Blaha Lujza tér közelében. Édesanyám velem volt állapotos, amikor a szemben lévő boltba indult. Az egyik harckocsi megállt és a csövét a fejére szegezte. Az állapotát látva a katona valószínűleg megszánhatta őt, mert nem lőtt, hanem kis idő múlva hagyta elfutni. Anyámnak attól kezdve élete végéig remegett a keze, és születésemtől fogva kicsit az enyém is remeg. Nagyon örülök, hogy ma már szabadságban ünnepelhetünk, mert bármennyire is vesztettünk, megható, hogy ez a csodálatos, bátor nép felkelt egy hatalmas világbirodalom ellen, és azt mondta: Elég volt!

– Melyik dalt választotta az ünnepi alkalomra?

– Az ’56 és az Elrejtettél a szívedben című East-dalokat éneklem majd, mert ezek illenek ehhez a dicső naphoz. Nagy slágereim, a Pocsolyába léptem (Dirty Blues Band – a szerk.) vagy a meghalt fiú emlékére írt Karthago-szám, a Requiem nem való ide.

– Néhány hónapja személyesen is átvehette a Karthago zenekarnak idén odaítélt Máté Péter-díjat. Meghatódott?

– Álmodni sem mertem, hogy valaha állami kitüntetést kapok azért, mert rockénekes vagyok. Úgy nőttem fel, hogy a rockzenészt nem tartották sokra, mert a közvélekedés szerint a komolyzenéhez tudás kell, könnyűzenét pedig bárki tud játszani. Örülök, hogy eljött az a pillanat, amikor az állam is elismeri, hogy kulturálisan mi is letettünk valamit az asztalra.

– A mai napig a Karthago és a Takáts Tamás Blues Band frontembere, de mi történt az East zenekarral?

– A tagok egyéb elfoglaltságai miatt nem igazán működik, de a még aktív zenészekből (Pálvölgyi Géza, Dorozsmai Péter, Madarász Gábor, Kondor Tamás és Takáts Tamás – a szerk.) a Covid-járvány időszaka alatt megalakult az iLAND. Az együttessel játszunk East-dalokat, valamint frisseket is, és már készítjük a nagylemezünket, amelyre csupa új nóta kerül, köztük egy 1956-os dal is.

Tamás Angéla