Díjnyertes nedűk a Borkő utcában

Várszegi Viktor talán a legfiatalabb pincetulajdonos Budafokon. A Kerület Napján az „Év Budafok-tétényi Vállalkozója” díjjal kitüntetett fiatal borász először Soroksáron, nem sokkal később a Péter-Pál utcai kicsinyke pincében készítette első borait. Hat évvel ezelőtt költözött a Borkő utcába, amikor a családi cég megvette a romos állapotban lévő, ezer négyzetméteres, négy ágból álló pincét, ahol azóta is folyamatosan zajlik a felújítás. A fejlesztés során Várszegi Viktor arra törekszik, hogy a 200 éves pincében mindent az eredeti állapotába állítson helyre, ötvözve azt a mai modern kor elemeivel. A négy pinceágból három már „üzemkész”, a negyedik, leghidegebb pincében azonban még bőven akad tennivaló. A Soós István borászati szakgimnáziumban érettségizett borásszal természetesen a vállalkozásáról és a Pincejáratról beszélgettem, miközben végigvezetett a birodalmán.

A fiatalember elmesélte, hogy ültetvényeik a Balatonboglári borvidéken, Balatonszemesen, Balatonlellén és Balatonbogláron találhatók. A chardonnay-től az olaszrizlingig, a merlot-tól a rozéig sokféle szőlőt termesztenek, de a fiatalos, frissebb, gyümölcsösebb fehérborokat részesítik előnyben. Modern technológiával dolgoznak, és intenzív illatú és ízű borokat szeretnének kínálni a fogyasztóknak. Budafokon a kisebb cégek közé tartoznak, évente 150-160 ezer 0.75 literes palackot töltenek meg.

Az udvar legbelső pinceágának előterében az egész falat oklevelek borítják, a tárolókban pedig díjnyertes borok sorakoznak.
– Igyekszünk minél több versenyen részt venni. Nemrég tudtuk meg, hogy az Országos Borversenyen a 2017-es Wieland Sélection Cuvée borunk Nagyaranyat nyert, és a 2021-es évjáratú Várszegi Chardonney aranyérmes lett – mondta örömmel Várszegi Viktor, miközben a 200 négyzetméteres pincébe invitált.

– Itt kaptak helyet a tölgyfahordók és a palackos érlelő terünk. Palackozás után a klasszikus borok rögtön forgalomba kerülnek, a prémium borokat viszont egy-két évig pihentetjük – mutatott körbe, majd az új címkézőgép mellett elhaladva megjegyezte, hogy amíg eddig óránként ötszáz üveget címkéztek fel, addig ez az ügyes gép 2600-at.

A most felújítás alatt álló pinceágba is bekukkantottunk, és a vendégfogadásra, borkóstolásra berendezett, 40-50 fő befogadására alkalmas, kisebb helyiségbe is betértünk. A borász elmondta, hogy már ötödik éve, hogy részt vesznek a Pincejáraton, mert nagyon jó programnak tartja, ezenfelül pedig szerinte óriási a reklámértéke, hiszen egy-egy ilyen hétvégén százötven-kétszáz látogató is megfordul náluk. Hozzátette: sajnálja, hogy augusztus első hétvégéjén zárva lesznek, de náluk akkor már elkezdődik a szüret, szeptemberben, a bornapokon azonban ismét zamatos és illatos Várszegi borokkal várják a vendégeket.

Tamás Angéla