Betekintünk Budafok Pincéinek világába

A Garamvári Szőlőbirtok pezsgőpincéje, a Katona Pincészet, a Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, a Lics Pincészet, a Seybold-Garab Pince, a Törley Pezsgőpincészet és a Várszegi Pince mind-mind Budafok föld alatti világának rejtelmes bugyrai. Körséta a titkok labirintusában.

A Garamvári Szőlőbirtok a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon a saját 85 hektáros, balatonlellei birtokán termelt friss, illatos fehérborait és harmonikus, testes vörösborait kínálja, amelyek több kitüntető címet nyertek az utóbbi borversenyeken. Az alapborok a balatonlellei ültetvényekről kerülnek a pezsgősítéshez a Sörház u. 20. szám alatti pezsgőpincébe, amely már a XIX. század elejétől kezdve nagy borászati és pezsgőkészítési hagyományokkal rendelkezett. Ebben a pincében francia hagyományokon alapuló tradicionális technológiával, hosszú érlelési idővel készülnek a Garamvári márkanévvel megjelölt pezsgők a hazai és nemzetközi piacokra. A pezsgők 18–24 hónapig érlelődnek a kiváló mikroklímával rendelkező föld alatti világban, mielőtt forgalomba kerülnének. A pezsgőcsalád több tagja is elnyerte az utóbbi években a Budafok Pezsgője kitüntető címet. A fesztivál ideje alatt az érdeklődőket csoportosan vezetik végig a pezsgőpincében, ahol megtekinthetik a tradicionális pezsgőkészítés főbb lépéseit és folyamatát, illetve megkóstolhatják a rendkívüli kedvezménnyel kínált pezsgőket és borokat. Augusztus 31-én 19 órakor fellép a pincében St. Martin, szeptember 1-jén 21 órakor a „MIRAR”, Minden Idők Rock’n’Roll Zenekara ad koncertet.

A családi vállalkozásban működő Katona Pincészet jelenleg 50 hektáron termeszt szőlőt a Balaton déli oldalán. A szőlőt boglári pincészetükben dolgozzák fel és érlelik palackozásig, valamint kierjedt boraik egy részét budafoki pincéjükbe szállítják további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés. Boraikat reduktív körülmények között acéltartályokban őrzik palackozásig, emellett készülnek borok 225 literes barrique- és 500 literes ászokhordókban is.
A borászat munkájában – ahol a korszerű technológia jól megfér a hagyományokkal – fontos szerepet tölt be a második generáció. Boraik a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik magukban. Az eredmény: tiszta, gyümölcsös ízű, zamatos borok, finom savtartalommal. A fesztivál ideje alatt csak szombaton lesz nyitva a borház. Ezen a napon lesz borkóstoló, pinceséta, kézműves sajtkülönlegességek, finom ételek, kiállítás, gyermeksarok és hangulatos élőzene.

A Kemendy Tradicionális Pezsgőműhelyben zajló szőlőtermesztés és borkészítés története egészen a család II. világháború előtti időszakáig nyúlik vissza, melynek kalandos történetét bárki meghallgathatja a borfesztivál ideje alatt tartandó pincesétákon. A Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely Kft. elindítója ifjabb Kemendy László volt, aki a nagyvállalati munkáját maga mögött hagyva, nehéz, de határozott döntéssel  2016-ban megalapította pincészetét. Eredeti céljuk és egyben a vállalkozás lényege az volt, hogy barátaiknak, ismerőseiknek finom pezsgőket készítsenek, olyanokat, amelyeknél nem kell megmagyarázni, hogy mit, hol és mikor kell érezni, miért ilyen vagy olyan a stílusa. Egyszerűen jó ivású legyen, és örömét lelje benne az, aki megkóstolja. A családi vállalkozás jellegéből adódóan kis mennyiségeben kuriózumokat állítanak elő: finom, jó szerkezetű alapborokból, szigorú higiéniai viszonyok között, precíz technológiával, érdekes, limitált szériájú pezsgőket készítenek.

A Budafok központjában található Lics Pincészet a fesztivál ideje alatt ismét látogatható lesz. A pince története az 1790-es évekre nyúlik vissza, itt először a prefektus, Savoyai Jenő tárolta a borait. A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál ideje alatt a szakmai pinceséták során a látogatók ízelítőt kaphatnak a Budapest Bornegyedeként is ismert Budafok helytörténetéből, a budafoki pincerendszer kialakulásának történetéből, és megismerhetik Savoyai Jenő herceg egykori pincéjének történetét. A pincészet mai tulajdonosa, a Lics család 1990-ben vásárolta meg az 1700 négyzetméteres, 11 ezer hl tárolókapacitású pincét. A Budafok több száz éves borászati múltjából fennmaradt történelmi pince értékeinek megőrzése és méltó módon való újbóli hasznosítása elismeréseként 2012-ben Lics László Podmaniczky-díjat kapott. A Lics Pincészet saját, a Szekszárdi és Etyek–budai Borvidékek több mint 70 hektáros szőlőterületeiről származó borait érleli és palackozza Budafokon. A pince udvarában található mintaboltban a pincészet teljes borkínálata megvásárolható. A pincében klimatizált kóstolótermekben egész évben lehetőség van bejelentett csoportoknak pincelátogatással egybekötött borvacsora szervezésére is. A rendezvény ideje alatt ingyenes pinceséták lesznek szombaton és vasárnap 12, 15 és 18 órakor. Az izgalmas időutazás mellett élőzene is várja a látogatókat a pince udvarán, fellép a Gabró Music.

A Seybold-Garab Pince Budafok első utcájában, a történelmi Péter-Pál utcában található, ahol rengeteg látnivaló akad. Ilyen például a Péter-Pál-kápolna, a 300 éves mezei juhar, az impozáns Czuba–Durozier-kastély, amely egykor híres konyakgyárként működött. De ebben az utcában kezdte munkásságát Törley József is, aki a 41-es szám alatt lakott és rendezte be első pezsgőgyárát. A 39-es szám alatt bújik meg a Seybold-Garab Pince, ahol megtalálható Dél-Buda egyetlen iparművészeti műemléke, a Seybold hordó, amelynek a homlokfalát Zsolnay porcelán relief díszíti. A fesztivál első napján, pénteken 18 órakor nyílik meg az a kiállítás, amely digitális és hagyományos technikák alkalmazásával mutatja be Garab Norbert munkásságát. A pinceséta után finom házias ételek várják a megéhezett vendégeket, a jó hangulatról Veres István tangóharmonika-művész gondoskodik. Szombaton 19 órától ad koncertet az „Egy gondolat bánt engeband” együttes.

A Budafokon található Soós István Borászati Technikum lassan 120 éve folytatja a középfokú borászszakemberek képzését, biztos egzisztenciát nyújtva az ide jelentkező nyolcadikos diákoknak érettségit adó és szakképző évfolyamain. Emellett új lehetőséget biztosít a szakmai oktatásban is a szőlészet-borászat iránt érdeklődő felnőttek számára indított tanfolyamos képzéseivel. Oktatásuk alapja az országosan kiemelkedő gyakorlati bázis, hiszen tangazdaságuk és tanpincéjük korszerű technológiával, saját gépparkkal rendelkezik, ezért tudják garantálni a gyakorlatorientált képzés megvalósítását, melyet a fesztivál ideje alatt bárki megtekinthet; szombaton 14–23 óra között a Jósika u. 14. szám alatt. A hangulatos iskolaudvaron megkóstolhatják az iskola minőségi borait és vegyszermentes mustjaikat is.

A Törley Pezsgőpincészet 1882-es megalapítása óta folyamatosan készíti kiváló pezsgőit. Idén a látogatók az Anna utcában nemcsak a palackban erjesztett és érlelt pezsgők előállítását és a díszteremben található 20 négyzetméteres mázas Zsolnay-csempeképet tekinthetik meg, hanem egy különleges tárlatnak köszönhetően megismerhetik a magyarországi pezsgőzés múltját és jelenét is. A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont a cég sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 136 évét meséli el. Korabeli relikviák, feljegyzések betekintést engednek a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe. A gyűjtemény nemcsak tartalmában, de külsejében is valódi különlegességnek számít. A kiállítótérbe lépve máris egy stilizált pezsgősdugó belsejében találja magát a látogató, amelyből egy „palackba”, majd egy „pezsgőspohárba” sétálhat át. Ez a páratlan, újszerű formavilág a tárlatot még egyedibbé és felejthetetlenebbé teszi. A vezetett pinceséták mellett a szervezők élőzenéről is gondoskodnak. A borfesztivál szombati napján fellép a Madarak Házibuli Zenekar és DJ Galamb, vasárnap a Hahó Zenekar és DJ Galamb játszik a közönségnek.

A Várszegi Pincészet hosszú ideje foglalkozik borkészítéssel, de hivatásszerűen 2010-ben kezdte meg munkáját a Balatonboglári borvidéken. Céljuk, hogy népszerűsítsék a kisebb családi vállalkozásokat, és jó minőségű borokat kínáljanak a borkedvelőknek. Nagy szorgalmat igénylő, a hagyományokat tisztelő, de újító és kísérletező szemlélettel alapították meg pincészetüket. Jelenlegi termőterületük nagysága 25 hektár, ültetvényeik Balatonszemesen, Balatonlellén és Balatonbogláron találhatók. Budafoki borászatuk érlelőpincéjében kapott helyet a kóstolópince is. Itt tematikus borbemutatókat tartanak, amelyekre szeretettel várják a borértőket, borkedvelőket, a borok csodálatos világával ismerkedő borbarátokat. A fesztivál ideje alatt a pincészet csak szombaton lesz nyitva.
Viszkocsil Dóra