Balázs János gyakorol és olvas

Karanténban éljük mindennapjainkat, sokan ezt nehezen viselik, de vannak, akik ilyenkor is hasznosan töltik az idejüket. Különösen a művészek, akik kényszerhelyzetben is alkothatnak, készülhetnek arra az időszakra, amikor az élet újra visszatér a normális kerékvágásba. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál alapítója, aki a kerületünkben is élt világhírű zongoraművész emlékének ápolója, rendszeresen koncertezik Budafok-Tétényben. 

– Mit csinál a karantén idején? – érdeklődtünk Balázs Jánostól telefonon ebben az elcsendesült világban, de előtte arra is kíváncsiak voltunk, hogy a koronavírus miatt hány előadását mondták le.

– A koncertévad felét! – válaszolta. – Sűrű programom lett volna, de ez váratlanul félbeszakadt… 

– Hogyan telnek a napjai?

– Már lassan egy hónapja alig hagyjuk el feleségemmel óbudai otthonunkat, ami igen szokatlan helyzet, de a kényszerű bezártságnak is van jó oldala. A zongoraművészi élet amúgy is jelentős részben magányos műfaj, különösen a felkészülés idején. S most, hogy a világ lelassult, az elmélyülésé lett a főszerep. Sokat gyakorolok és új zeneműveket is tanulok, főleg abban a reményben, hogy talán május végén megtarthatom nagyszabású koncertemet a Zeneakadémián Rahmanyinov műveiből. Ez, persze, azt is jelentené, hogy addigra lecseng a járvány. Bárcsak így lenne, reménykedünk… Egy szobrászművész barátunk úgy fogja fel ezt a helyzetet, mintha alkotótáborban lenne, ahol végre csak az alkotásnak élhet.

– Most több ideje jut foglalkozni önmagával is?

– A karantén idején a gyakorláson túl több időm jut az olvasásra és a sétára feleségemmel együtt. A teraszon üldögélve pedig gyönyörködünk a kertben, az elénk táruló természetben. Aranyhegyen nagyon szeretünk élni, verőfényes időben olyan érzésünk van, kitekintve az ablakon, mintha a napsütötte Toscanában lennénk… Budafok-Tétényre is sokat gondolunk, hiszen az is kedvenc helyünk, gyönyörű vidék, jó adottságokkal. Remélem, mielőbb találkozhatom a kerület zeneszerető közönségével is.

– Jövőre egy fontos évfordulót ünnepelünk, itt, a kerületben is…

– A gyakorláson, olvasáson és sétán kívül természetesen már most készülök a jövő évi Cziffra György Fesztiválra, hiszen a világhírű névadó zongoraművész születésének centenáriumát ünnepeljük. Az esemény megszervezése nem kis feladat, ezen egy egész csapat dolgozik, de azt ígérhetem, hogy koncertekben igen gazdag lesz, és a zeneszeretők, mint az előző években is, elégedetten térhetnek haza az előadásokról.

(Temesi László)