Badacsonyi minőség a budafoki bornapokon

Több mint tíz éve vendégeskedik a budafoki bornapokon Málik Zoltán. A híres badacsonyi borász továbbra is remekül érzi magát nálunk, egyebek mellett azért, mert itt is találkozhat a törzsvendégeivel.

– A Málik pince generációs vállalkozás?

– Piaci szereplőként én vagyok az első a családban, tehát ilyen értelemben nem tekinthető annak. De ős-badacsonyiként mindig is volt szőlőnk, a borkészítés generációkra visszamenően közel állt a családhoz. Én fektettem erre nagyobb energiát. A rendszerváltás környékén gondoltam arra, hogy talán nem a mennyiségi szempont lesz a siker titka, hanem a minőség kerül előtérbe. Erre a borvidékünk kiválóan alkalmas.

– A pincészetre jellemző fahordós erjesztésnek és a tengerszinttől számított 200 méter magasan elterülő termőterületnek mekkora a jelentősége?

– A fahordós erjesztés a filozófiánk része; ezer vagy akár több ezer literes nagy fahordókban folyik az erjesztés, fejlődik a bor egészen a palackozásig. A boraink stílusában is érezhető a 200 méter magasan elterülő termőterület jelentősége; sokkal inkább a tüzesség, bizonyos esetekben a magasabb alkoholtartalom a jellemző, a savhangsúly háttérbe szorul. Természetesen a borvidéken belül is vannak eltérések. Figyelembe kell vennünk a globális felmelegedést, az éghajlatváltozás következtében mindennek a helyére kell kerülnie, és ez bizony nagyon komoly szaktudást igényel.

– Miben méri a borász a sikert egy fesztiválon?

– Jó kérdés. A sikereinket egyrészt a borvidéknek köszönhetjük, nem a szokványos világfajtákkal foglalkozunk, inkább a tradicionális fajtákat részesítjük előnyben. Örömmel vettük tudomásul, hogy duplán, hosszan álltak sorban nálunk a vendégek. Fontosnak tartom, hogy a visszajelzések komoly támpontot adnak, illetve a siker a későbbi vásárlásokban mérve is kifejezhető. Köztudott, hogy a fesztiválár nem feltétlenül a házi spájz feltöltéséhez megfelelő árképzést jelenti. Ugyanakkor a vendégek vásárolgatnak, és megjegyeznek bennünket. Néhány törzsvásárlóval évről évre Budafokon is találkozhatok.

(Szilágyi László)