?Álmaimban valahol??

Sikeres operastúdiót működtet a kerületben Csák József

A    Budafok-Tétény Opera- és Dalstúdió megálmodója az építészmérnök, festő és operaénekes Csák József. A tavaly októbertől működő művészeti csoport tagjai az ő vezetésével és Hegedűs Valér zongorakíséretével a karácsonyi előadás után ismét színpadra léptek, most a Kultúrházak éjjel-nappal című program nyitórendezvényén a Klauzál Házban. A legfiatalabb előadó a tízéves Baracsi Bence volt, a programot pedig Nagy Ibolya sztárvendég rövid műsora zárta. A dalesten fellépett még Csák József, Csikai Barna, Elekes Judit, Kökényessy Júlia, Németh Károly és Sándor Bettina.

Kerületünk díszpolgárával, Szincsák Józseffel (művészneve: Csák József) a dalstúdióról, operaénekesi pályafutásáról és építészmérnöki tevékenységéről beszélgettünk. 

- Mi sarkallta arra, hogy az énekelni vágyó kerületieknek ilyen lehetőséget kínáljon?

- Nem én találtam ki, az ötlet néhai Barna Pista bácsié, aki az Albertfalvai Művelődési Házban vezetett egy opera- és dalstúdiót, ahol kiváló, régi barátom, Hegedűs Valér kísérte zongorán az odajáró, nyolc-tíz nem profi, de előképzettséggel rendelkező, tehetséges énekest. Ennek irányítását vettem át nagyjából négy éve, de mindig az volt a vágyam, hogy ott hozzak létre egy ilyen művészeti csoportot, ahol lakom, ahol megettem a kenyerem javát. Pár éve próbálkoztam a Rózsavölgyi Közösségi Házban, de ott nem fogadtak szívesen, tavaly azonban a Klauzál Házban otthonra leltünk. Mindkét helyszínen – Albertfalván és Budatétényben - kéthetente tartunk próbát, és egy-egy jeles eseményre, napra állítunk össze programot, ahogy ezt a farsangi koncertet „Álmaimban valahol…” címmel.

- A Magyar Állami Operaház tenoristájaként harminckét címszerepet énekelt - többek között volt Bánk bán, Don Carlos és Faust is -, és Svédországtól Peruig számtalan ország operaházában fellépett, mégsem lett „csak” operaénekes.

- Az Operaház magánénekese voltam huszonhat évig, de már korábban és emellett is a Műegyetemen tanítottam és lakóházakat terveztem. Nem akartam feladni a polgári foglalkozásomat, mert azt is nagyon szeretem. Ma már nem vagyok az Operaház tagja, viszont docensként még mindig tartok órát a fiataloknak. Betű- és írásművészetet oktatok az Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaépítészeti tanszékén, de énekelni is szívesen elmegyek, ha hívnak.

(Tamás Angéla)