A zene nem ismer határokat

José Cura, Miklósa Erika, Lajkó Félix a negyedik Cziffra Fesztivál parádés kínálatában

Balázs János Junior Prima és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016-ban alapította meg a Cziffra György Fesztivált, amivel az volt a célja, hogy méltó emléket állítson példaképének. A fesztivált minden évben megelőzi egy eseménysorozat, amely Cziffra születésnapján kezdődik – Balázs János ennek részeként tart november 24-én Cziffra György születésnapi emlékkoncertet Kassai Istvánnal és Balázs-Piri Somával a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban. Cziffra Györgyről, a fesztiválról és a tehetséggondozás fontosságáról beszélgettünk vele.

 

– Jövőre negyedik alkalommal rendezik meg a Cziffra Fesztivált. Az előző évekhez képest milyen újdonságokra, fellépőkre lehet számítani?

– A Cziffra Fesztiválon 2019-ben is impozáns művészekkel szeretnénk megörvendeztetni a közönséget, élen sztárvendégünkkel, José Curával. A magyar és nemzetközi zenei élet legkiválóbb, egyenként is jól ismert művészei idei tematikánkat követve olyan izgalmas párosításban lépnek fel a hangversenyeken, ahogy még soha korábban nem hallhattuk őket. Miklósa Erika például Lajkó Félixszel lép pódiumra. Freund Tamás Lackfi Jánossal és Nagy-Kálózy Eszterrel tart előadást a katarzisról. A klasszikus zenei koncertek mellett könnyű-
zenei estek, kiállítások és mesterkurzusok is színesítik a fesztivált. Reményeim szerint a páratlan művészeket felvonultató programsorozat ékes bizonyítéka lesz annak, hogy a zene nem ismer határokat, korlátokat és műfaji besorolásokat.

 

– A fesztivál egyik kiemelt célja a régi kávéházi cigányzene népszerűsítése. Ez pontosan hogyan valósul meg?

– Az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is rendezünk bárestet, ahol a 20-as, 30-as évek hangulatát szeretnénk felidézni a bárzene és a kávéházi cigányzene segítségével. Ez alkalommal a MOM Kultban a Kossuth-díjas Hot Jazz Band, Káel Norbert, valamint Sárközi Lajos és cigányzenekara fog fellépni. Jövőre azonban más módon is igyekszünk népszerűsíteni a kávéházi cigányzenét: elindítunk egy együttműködést a Magyar Borakadémiával, amelynek részeként 2019 nyarán magyar borászok támogatásával fellépési lehetőséget biztosítunk a kávéházi cigányzenét magas szinten művelő fiatal roma muzsikusoknak. Emellett az oktatásra is szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni, így Sárközi Lajos Junior Prima díjas prímással mesterkurzust hirdetünk a kőbányai Kroó György Zeneiskolában.

 

– A november 24-i koncerten a Virtuózok győztesével, Balázs-Piri Somával lép fel. Miért különösen fontos célja a Cziffra György nevéhez fűződő fesztiválnak és az ezt megelőző eseménysorozatnak a fiatal tehetségek támogatása, kinevelése?

– Cziffra György küldetésének tekintette a fiatal tehetségek felfedezését és pályára állítását. Ebből fakadóan a fesztiválnak is kötelessége kinevelni és támogatni a jövő zenész generációját, és nagy hangsúlyt kap a fiatal művészek menedzselése fellépési lehetőségek biztosításával, amiben a XIII. és a XXII. kerületi önkormányzat is támogatást nyújt. Ennek köszönhetően Angyalföldön is volt egy koncert, ahol a Cziffra György Fesztivál két tehetségdíjasa, Horti Lilla énekesnő és Devich Gergely gordonkaművész lépett fel. Cziffra György véleményem szerint még ma is példakép, művészete és emberi kvalitásai mindenki számára etalon értékű lehetnek korosztálytól függetlenül. Zenéje rögtön felismerhető, egyedi, humánus gondolkodásmódja, tanítványaival való kapcsolata a mai napig hatással van a zenésztársadalomra.

– Hogyan látja, sikerült a fesztivál segítségével újra ismertté tenni Cziffra György nevét?

– 2016-ban azzal a reménnyel indítottam útjára a fesztivált, hogy Cziffra György neve kapja meg a méltó elismerést hazánkban is. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy sokunk munkája, hite és agilitása nem volt hiábavaló, hisz Cziffra neve és tettei hazánkban mára a korábbinál sokkal ismertebbé váltak.

 

– A jövőben, 2019 után hogyan szeretné továbbfejleszteni a fesztivált, vannak esetleg erre vonatkozó távlati tervei is?

– Természetesen minden évben megrendezzük a fesztivált, ugyanakkor Cziffra György születésének 100. évfordulójára, 2021-re kiemelt figyelmet fordítunk. Terveink szerint Magyarországon kívül a világ legfontosabb koncerttermeiben és fesztiváljain fogunk megjelenni. Nagyon megtisztelő, hogy a világ élvonalába tartozó művészek fogadták el felkérésünket. És felemelő érzés, hogy tárt karokkal várják a fesztivált. Hatalmas felelősség és rendkívül nagy elismerés számunkra a Fondation Cziffrával és a Cziffra családdal folytatott együttműködés. Bizalmukat élvezve a Cziffra Fesztiválnak kötelessége olyan emlék-
évet rendezni, amely méltó Cziffra György örökségéhez, szellemiségéhez.

Izsó Zita