A minőség kompenzálja a mennyiségkiesést

A Budafoki Pezsgő Bornapok fővédnöke, Nagy István 2018 óta tölti be az agrárminiszteri pozíciót. Az agrármérnök és mérnök-tanár végzettségekkel rendelkező tárcavezető magánemberként is foglalkozik a mezőgazdasággal: sokféle állatot tart Mosonmagyaróváron, méhészete pedig közismert a városban. A borok közül a szekszárdi könnyebb, gyümölcsös vörösborokat részesíti előnyben, de saját bevallása szerint mostanra teljesen magával ragadta a habzóbor és a pezsgő, amely egy hétköznapból ünnepet varázsol, az ünnepekből pedig megismételhetetlen pillanatokat.

– Idén régen látott aszály sújtotta Magyarországot. Hogyan éli túl ezt a mezőgazdaság, biztosított hazánk élelmiszer-ellátása?

– A magyar élelmiszer-ellátás biztonságához semmilyen kétség nem férhet. Több mint húszmillió ember ellátására vagyunk képesek. Búzából például 5,5 millió tonna szokott teremni, és nekünk 2,5 millió tonnára van szükségünk. Idén 3,9 millió tonna termett, így bőven fedezni tudjuk a szükségleteinket, az emberi és állati fogyasztást, valamint a vetőmagot, csak az export lesz kevesebb, mint korábban. Ez szinte mindenről elmondható.

– Aranykalászos méhészként milyennek ítéli az idei méztermést?

– A magyar méhészeti ágazat a hároméves átlaghoz képest eredményesebb évet tud maga mögött. A méhek jó esztendőt zártak, mert szeretik a meleget, a szárazságot, hiszen ilyenkor nagyon jól nektároznak a növények, és három év után végre az akácvirágzás is kiváló volt. A napraforgótermés azonban az aszály miatt súlyos károkat szenvedett, az Alföld déli, délkeleti részén nehezebb helyzetbe kerültek a méhészek, de mivel egyébként is vándorolunk, megkeressük azokat a táblákat, ahol gyűjteni lehet.

– Az aszály a szőlőültetvényeket sem kímélte. Milyen szüretet tudhatnak maguk mögött a borászok, lesz-e elég jó minőségű bor Magyarországon?

– Az igaz, hogy az aszály nem kímélte ezt az ágazatot sem, de semmilyen rendkívüli intézkedést nem kellett bevezetnünk a pincék kényszerlepárlásához, és olyat sem, amely a zöldszüretet érintette volna. A szőlősgazdák jó minőségű évjáratra számítanak. Az aszály következtében a szemek nagysága kisebb lesz, húsz százalékkal kevesebb szőlő kerül a kádakba, a minőség azonban kompenzálja majd a mennyiségi kiesést. Azt lehet mondani tehát, hogy a kiváló minőségű magyar bor hiánytalanul megtalálja majd a fogyasztóit.

Tamás Angéla