A megvilágítás mértékegysége

A Magdolna Udvar átriumába belépve Csobán András installációja fogadja a látogatókat az ARTÉR Művészeti Egyesület LUX címmel megrendezett kiállításán. A képzőművész a Budafoki Pezsgő Bornapokhoz kapcsolódva festhető hungarocellből alkotta meg „legodarabokból” összerakott művét. A művész, elmondása szerint, azért választotta a kékre, sárgára és vörösre festett játékelemeket, mert ezek jól konstruálhatók és tovább építhetők. A mű tetejére egy legót imitáló borosflaska került, amely a magyar borokat hivatott népszerűsíteni.

A kiállítótérben Beregi Edina, Czimbal Gyula, Haid Attila, Herendi Péter, Mag Krisztina Szilvia és Molnár Zoltán fotó-, Hernusz Ágnas, Kalas Zsuzsa, Pető Márk és Várhelyi Csilla festő-, Filotás Viktória, Kutasi Tünde szobrász-, Millavári Szilvia keramikus-, Kaintz Regina ötvös- és Haber Szilvia porcelánművészek munkáit nézhetjük meg.

– A tizenöt kiállító művész nagyon komoly meditatív útra hívja azt, aki ebbe a kiállításba be tud kapcsolódni, és szán időt a művek megszemlélésére. Talán ez a szemlélődő magatartás lenne ajánlott azoknak, akik a kiállított művekkel kapcsolatot akarnak teremteni. Leginkább Haid Attila művein érezhető, hogy látszólag dokumentál valamit, a tárgyi valóságot, a fészerek világát, mégis azt érezteti, hogy ott valaki valaha jelen volt. Ez az érzés soha nem érinthet meg engem, ha elszaladok a képek előtt. Csak akkor érzékelem, ha megállok, átadom magam a kép világának és elgondolkodom rajta. Ugyanez elmondható a tárlat összes alkotásáról, valamennyi nagyon mély, meditatív szándékkal készült. Ha a látogató átadja magát ennek a meghívásnak, akkor maradandó élményekben lehet része – mondta a kiállítást megnyitó Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész, aki arról is beszélt, hogy a művészek a fény természetéről vetnek fel egzisztenciális kérdéseket, a tárlaton látható művek témája, az alkotások eszköze a fény.

A Magdolna Udvarban október 15-ig látogatható kiállítást Herendi Péter rendezte.

Tamás Angéla