?A legfontosabb az odafigyelés?

A budafoki Katona Borház Kft. családi vállalkozásként működik csaknem negyedszázada, azóta komoly sikereket értek el, egyre népszerűbbek termékeik a borfogyasztók körében. Jelszavuk: mindig alkalmazkodni kell a körülményekhez, akkor is, ha nehezebb időszakok jönnek…

A Katona-vállalkozás, amely 1996-ban alakult, stratégiai partnerségi viszonyt ápol az önkormányzattal. Pincészetük 45 hektáron termeszt szőlőt a Balaton déli oldalán, a Balatonboglári Borvidéken, 2006 óta pedig egy hektáron Tokaj-Hegyalján.

– Mi jellemzi boraikat? – kérdeztük Katona Zsófiától, a cég egyik vezetőjétől.
– A Balatonboglári Borvidéken termett borokat a finom szőlőzamatok és -illatok, valamint a kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi, míg az egyedi és méltán világhírű Tokaj-hegyaljai borvidék borait szinte be sem kell mutatni, hiszen nem véletlenül nevezik évszázadok óta a borok királyának és a királyok borának. A legjelentősebb világfajták – chardonnay, rajnai rizling, sauvignon blanc, semillon, cabernet sauvignon, merlot – mellett igazi magyar szőlőfajtákat, Irsai Olivért, leánykát, királyleánykát is termesztünk. Fehér-, rozé- és vörösborokat is készítünk, ezeket a boglári pincészetünkben dolgozzuk fel, itt is érleljük a palackozásig, de kierjedt boraink egy részét olykor budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás, és ezután az értékesítés is. Fehér-, rozé- és vörösborainkat reduktív körülmények között, leginkább acéltartályokban tároljuk, de emellett készülnek borok 225 literes barrique- és 500 literes ászokhordókban is.

– Mennyire nehezíti meg a munkájukat például a munkaerőhiány?
– Az utóbbi évek klimatikus viszonyai sokban befolyásolják a mi munkánkat is, nem beszélve a munkaerőhiányról, ezért – ahol lehet – „besegítünk” gépekkel. Alkalmazkodni kell a körülményekhez, megszoksz vagy megszöksz alapon. Igyekszünk jól alkalmazkodni és tanulni a tapasztalatainkból, minden szempontból az odafigyelést tartjuk a legfontosabbnak! A szőlőtermelés egyébként is olyan szakma, amit az időjárás régen is nagyban befolyásolt, így ebből a szempontból nagy változás nem érhet minket. Ha odafigyelünk, és a kellő pillanatban a kellő módon reagálunk a körülményekre, akkor különösebb baj nem érhet bennünket. Várakozással tekintünk előre, és kíváncsian várjuk, hogy a 2019-es évjárat termésével is a pincében dolgozhassunk tovább, mert ez az életünk! Célunk az idén is olyan borok megalkotása, amelyek fogyasztóink megelégedésére különleges élményt nyújtanak.

– Bírja még energiával a Katona család?
– Természetesen. Borászatunk munkájában fontos szerepet tölt be a második generáció, azaz családunk fiatalabb tagjai új színt visznek a vállalkozás életébe. Nálunk napjaink technológiája jól megfér a hagyományok tiszteletével. Hisszük, hogy a modern technológia és a kézműves, hagyományos borkészítés jól kiegészíti egymást, csakúgy, mint a családunk generációi.

– Elégedettek az önkormányzattal kötött stratégiai partnerséggel?
– Igen, hiszen Balatonboglár mellett Budafokot is az otthonunknak tekintjük, s nagy öröm számunkra, hogy itt dolgozhatunk, és ebben a munkában mindig nagy segítségünkre van a helyi önkormányzat. Örömünkre szolgál, hogy mi is gazdagíthatjuk Budafokot a stratégiai együttműködéssel, s így mind több vendégnek mutathatjuk meg, mennyi remek program, lehetőség és élmény rejlik ebben a bájos kisvárosban. Számunkra nagy megtiszteltetés ez az együttműködési lehetőség.

Temesi László