A Buborékok éve után jön a Tradíciók éve

A Bornegyedben nemcsak az idei év utolsó Pincejáratától, hanem a Buborékok évétől is búcsúztunk december 3-án. Számos program és akció kötődött az egyre népszerűbb buborékos alkoholtartalmú italokhoz. Deutsch Anitával, a projekt művészeti vezetőjével arról beszélgettünk, hogy beváltotta-e a terveket ez a tematika, és hogy mi lesz a következő év mottója.

– Mennyire volt sikeres az idei év Budapest Bornegyedében, Budafokon?

– Nagyon örülünk, mert a márciustól decemberig tartó rendezvénysorozatra több mint tízezren voltak kíváncsiak ebben az évben. Várakozáson felüli volt ez a szám mindannyiunknak. Úgy érezzük, hogy az elmúlt 6 év munkája mostanra beérett, és a nehézségek ellenére is –  gondolok itt például a covid miatti lezárásokra –  egyre többen fedezték fel újra kerületünk pincerendszerét és boros, pezsgős remekeit. 

– Úgy tűnik a Buborékok Éve vonzó kifejezés volt a látogatóknak, de mire építenek jövő évben?

– Az elmúlt években sokféle tematikával próbáltuk felkelteni az érdeklődést. Azt szeretnénk, hogy minél jobban alkalmazkodjon a kerület arculatához és a jelenlegi trendekhez is. Így született meg a gondolat, hogy 2023 a Tradíciók éve lesz a Bornegyed történetében.

– Mit kell értenünk ezalatt? Miért éppen erre az elnevezésre esett a választás?

– Budafok-Tétény az a kerülete a fővárosnak, amely különösen nagy figyelmet fordít a hagyományok ápolására. Nem sok olyan városrész van Budapesten, ahol ennyi nemzetiségi csoport ápolná a hagyományait, ahol a múlt emlékeit ilyen megkülönböztetett tisztelettel őriznék. Ugyanez jellemző a borászatára is. Folyamatosan visszaköszönnek a régi, tradicionális eljárások és ünnepek, miközben az új technológiák is folyamatosan megjelennek. Hagyomány és újítás, tradíció és innováció – ezek fontos szerepet játszanak a kerületben és a Bornegyedben is. De hogy mi is bizonyítja ezt mindennél jobban, az majd márciustól decemberig, mindenki számára egyértelmű lesz, ha ellátogatnak a Budafoki Pincejáratra jövőre is, minden hónap első szombatján.