Törley Mauzóleum - tematikus séta Vágvölgyi Anikóval

2024-05-04 17:00

Magdolna Udvar (1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 24.)

Indulás: 17.00 Magdolna Udvar (1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 24.)

Érkezés: kb. 18.30 Magdolna Udvar (1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 24.)               

 

Sétánk kiindulópontja a  Magdolna Udvar Helytörténeti Gyűjteménye, melynek küldetése, hogy Budafok-Tétény kulturális emlékeit őrizze és bemutassa az érdeklődőknek. Gyűjteményük elsősorban a kerülethez köthető személyes tárgyi és képi emlékekre, valamint a gyáriparra, kisiparra koncentrál. Állandó kiállításukon a Budafok-Tétényi lakosok által adományozott legérdekesebb tárgyak és képek mellett interaktív elemekkel idézik fel az elmúlt évszázadokat egészen napjainkig. 

A Magdolna utcától pár percnyi sétára található az 1882-ben Promontoron pezsgőgyárat alapító Törley József síremléke.  Magyarország legismertebb pezsgőgyárosának kápolnája, amely mai romos állapotában is egyik legnagyszerűbb szecessziós emléke Budafoknak.

Özvegye, Sacelláry Irén, még 1907 őszén megbízást adott a Törley család házi építészének, Ray Rezső Vilmosnak a síremlék megtervezésére. A sírkápolna helyszínéül a Törley pezsgőgyár területének legmagasabb pontját választották ki, ahonnan a Dunára nyílott csodálatos kilátás. A kriptába kőkorláttal szegélyezett lépcsőkön lehet lejutni, az altemplom fő helyén pedig Törley József és Sacelláry Irén carrarai fehérmárvány szarkofágja található.

A család és a pezsgőgyártás múltjáról, a kripta történetéről és az odavezető útról oszt meg érdekesebbnél-érdekesebb igaz történeteket Vágvölgyi Anikó.

A csomag ára: 3800 Ft, amely tartalmaz egy pohár bort és frissen sült sós rudat a Magdolna Udvarban. 

Előzetes regisztrációhoz kötött: info@magdolnaudvar.hu