Zorán nálunk is megtölti a nézőteret

Sztevanovity Zorán előadóművész, zeneszerző, gitáros, énekes lép fel november végén a Klauzál Ház színpadán. Az énekes pályája a hatvanas évekre nyúlik vissza, az idősebbek még a legendás Metro zenekar frontembereként ismerhették meg az előadót. Az együttest 1960-ban öccsével, Dusánnal alapította meg, akkor még Zenith néven.

A Metro az Illés és az Omega mellett a magyar beatzene harmadik legnépszerűbb zenekara volt. Két nagylemezt, számos kislemezt és rádiófelvételt készítettek. A hetvenes évek elején a Metro több átalakuláson és stílusváltáson ment keresztül, majd 1972-ben feloszlott. Zorán rövid ideig a Taurus Ex-T basszusgitáros-énekese lett, majd Nyugat-Európában, a vendéglátóiparban zenélt. 1974-ben tért haza, szólóelőadóként próbálkozott, hagyományos táncdalokat is énekelt.

1976 nyarán következett be a fordulat Zorán pályafutásában: ekkor kezdett el közösen dolgozni Presser Gáborral, munkakapcsolatuk és barátságuk azóta is töretlen. Először egy kislemez jelent meg, majd 1977 tavaszán az első Zorán-nagylemez. Zorán neve azóta egyet jelent az úgynevezett „intellektuális popzenével”, a „háromperces” dalokat átlényegítő gondolat- és képgazdagsággal.

A következő évektől kezdve, kisebb megszakításokkal egymást követik a lemezek (köztük platinalemez is), kisebb és nagyobb (sportcsarnokot is megtöltő) koncertek.

Zorán 2006-ban két nagy elismerésben is részesül: március 15-én Kossuth-díjjal tüntetik ki, december 8-án pedig átveheti a Prima Primissima díjat.
Zorán neve fogalom a magyar zenei életben, koncertjei mindig ünnepnek számítanak. A visszatérő közönség jól tudja, hogy a kihagyhatatlan és egyben megunhatatlan dalok mellett mindig megszólalnak ritkábban játszott szerzemények, zenei csemegék, valamint helyet kapnak a műsorban a válogatott muzsikusokból álló zenekar különleges produkciói is. Nem véletlen, hogy a zenész ismét telt házas koncertet adhat majd, ezúttal Budatétényben, a Kaluzál Házban.

(VH)