Zenevonat sztárokkal

Budafokra érkezik a Zenevonat, amelyen az LGT zenekar két egykori tagja, Karácsony János James és Solti János mellett Heincz Gábor Biga utazik hozzánk az Abrakazabra zenekarral. A szombat este negyed kilenckor kezdődő piactéri koncerten az LGT legismertebb és legnépszerűbb dalain kívül olyan szerzemények is felcsendülnek majd, amelyet a legendás zenekar tagjai más előadóknak – Kovács Katinak, Katona Klárinak, Révész Sándornak – írtak.

A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál vendégével, a gitáros, énekes és zeneszerző Karácsony Jánossal, azaz Jamesszel az előadásról és zenészi tevékenységeiről beszélgettünk.

– Az LGT 2016-os megszűnése után az ikonikus zenekar legsikeresebb dalai a Zenevonatnak köszönhetően a koncerteken is tovább élnek. Hogy indult el a vonat?

– Az Abrakazabra együttes LGT-műsorát Somló Tamással kezdtük, majd Tomi távozása után Solti Jánossal folytattuk, folytatjuk. A zenekar produkciójában mi is vendégek vagyunk, ahogy a kibővített változatban a többiek, mint Falusi Mariann, Mező Misi, Vitáris Iván vagy Roy, csak mi, ahogy évek óta Heincz Gábor Biga is, minden előadáson részt veszünk, így a budafoki borfesztiválon is. Vigyázunk arra, hogy az LGT-hagyományt a legmagasabb szinten ápoljuk és óvjuk.

– Az LGT a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású együttese volt. Ennek köszönhető a Csík zenekar, Presser Gábor és Karácsony János felállásban 2020-ban kiadott, A dal a miénk című album és A dal a miénk 2.0 produkció is?

– A Csík zenekar az általuk kedvelt dalokat már korábban is ötvözte a népzene elemeivel, ennek folytatása az LGT-dalok nagyon speciális és magas szintű átültetése, „Csíkosítása”. Ez a produkció számomra ugyanolyan fontos, mint a Zenevonat.

– Egy trióval, sőt szólóban is koncertezik.

– A Karácsony János-trióban a három zenész mellett én vagyok a negyedik, a vendég. Ez egy egészen más, akusztikus formáció, amellyel a saját szerzeményeimet játszom. Szólóban is többször hívnak, de hosszú időn keresztül lekötni az emberek figyelmét egy szál gitárral, emberpróbáló. Ez a legnehezebb, de egyben a legszabadabb feladat.

Tamás Angéla