Zeneakadémisták a Fröccs Teraszon

A 2017-ben alakult Perpetuum zenekar eredetileg jazzkvartettként képzelte el pályafutását, amikor Girincsi Fruzsina kicsit félve ugyan, de elvitte egyik szerzeményét a próbára. A standardeket játszó együttes tagjai ötletelni kezdtek, és Fruzsina „alapanyagából” egyszer csak megszületett az első vadonatúj nóta.

A következő koncerten már ezt a dalt is előadta a zenekar, a zenészek pedig rájöttek, hogy sokkal jobban, kényelmesebben és otthonosabban érzik magukat, ha saját dalukat játsszák, így repertoárjuk ma már a maguk által komponált szerzeményekből áll. A Budafoki Pincejárat III. Tehetségkutató Versenyének győztes zenekarát (Girincsi Fruzsina – ének, Takács Dániel – gitár, Sárosi Áron – basszusgitár, Holb Alexandra – dob) az eredményhirdetést követően faggattuk.

– Hogyan jellemeznék a Perpetuum zenei világát?
Fruzsina: – Zenénk több műfajból táplálkozik, konkrét irányzatba igazán nem is besorolható. Leginkább experimentális art-popnak mondanám. Az akusztikus megszólalás nálunk keveredik az elektronikával, a dalok születése pedig olyan, mint a konyhában az ebédfőzés.
– Milyen előnyökkel jár egy tehetségkutató verseny?
Dániel: – Kezdő zenekarként nehéz elindulni, és ezt jó kiugrási lehetőségnek tartjuk. Visszajelzést kapunk az emberektől, és a szakmai zsűri véleménye is segít a fejlődésünkben, hiszen minél több emberhez szeretnénk eljuttatni a zenénket, és ez is egy lépés a cél érdekében. Nem számítottunk arra, hogy megnyerjük a versenyt, de azért bíztunk benne.

– Győztesként kiérdemelte az együttes, hogy fellépjen a 30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. Hol hallhattuk eddig a Perpetuumot? 
Fruzsina: – Első fellépésünk a Müpában volt, ahol a zeneakadémisták keddenként délután öt órától hangulatkoncertet tarthatnak az érdeklődőknek. Tavaly nyáron részt vettünk a nyíregyházi Vidor Fesztiválon és a Szentendrei Jazz- és Bornapokon is. Reméljük, ez idén is így lesz.
Alexandra: – Sok kisebb klubban játszottunk Budapesten, de többször felléptünk már vidéken is, például Debrecenben, az Incognito Clubban.
Áron: – Eddigi legjobb koncertünket a Szimpla Kertben tartottuk három hete. Sokan voltak, a közönség táncolt, és mi is jól éreztük magunkat.

Tamás Angéla