XIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola idén is megrendezte, immár tizenharmadik alkalommal a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt. Hat országból rekordszámú, összesen 169 minta érkezett a versenyre. A Tangazdaság épületében négy bírálóbizottság kóstolta és értékelte a borokat.

A borverseny fő célja az, hogy a Kárpát-medencei borkultúrát a határon túli magyar borászok termékein keresztül minél szélesebb körben meg- és elismerjék. Ezeken a találkozásokon szakmai beszélgetések és üzleti, valamint baráti kapcsolatok alakulnak ki. Újdonságnak tekinthető, hogy idén első alkalommal külön kategóriába sorolva minősítették az „alternatív technológiával” készített borokat, úgymint az öko, a bio, a biodinamikus, a narancsos és a „kénmentes” – nagyon alacsony kénessav használatával készült – bortételeket. A borversenyt követően a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényén hirdették ki a végeredményeket a nagyközönség előtt.