Wolf Kati a gyerekekért

Adjuk vissza az esélyt, amit a járvány a legszegényebb gyerekektől elvett – buzdított adományozásra immáron sokadszor Wolf Kati az Ökumenikus Segélyszervezet Felhőtlen gyermekkor összefogás kampányának nyitórendezvényén. Az énekesnő, aki a minden szeptemberben meghirdetett Iskolakezdés együtt! kampány arca, tizedik éve segíti a segélyszervezet munkáját, mert szívügyének tekinti a rászoruló gyerekek és szüleik megsegítését.

Önkéntesként dolgozik a közös célért, a promotáláson túl a csomagok összeállításában, az adományosztásban, sőt a gyerekek táboroztatásában is részt vesz. A két serdülő kislányt nevelő előadóművész a koronavírus-járvány időszaka alatt a szervezet intézményeiben élőknek online koncertet adott, de már alig várja, hogy végre szemtől szembe találkozhasson közönségével. Wolf Katival az új kampány sajtótájékoztatója után beszélgettünk az Ökumenikus Segélyszervezet budafoki központjában.

– Milyen feladatok várják, mielőtt nekiállna, hogy megtöltse a gyerekek iskolatáskáját a következő tanévre?

– A segélyszervezet Kapaszkodó programja országszerte húsz helyszínen támogatja a gyerekek felzárkózását. A pandémia miatt sokuk még a korábbinál is nehezebb helyzetbe került, ezért a következő hónapokban nekik szeretnénk segíteni, többek között az ottalvós és napközis táborainkkal.

– Hogy élte meg az elmúlt időszakot édesanyaként?

– Talán a kamaszoknak volt a legnagyobb kihívásokkal teli ez az év, őket viselte meg a legjobban az otthonülés. Tizenévesen az ember elsősorban nem a szüleivel akar lenni, hanem a barátaival, szeretne csatangolni, közös élményeket szerezni és szerelembe esni. A gyerekek viszont könnyen és gyorsan alkalmazkodnak, így az enyémek is mindent megcsináltak panaszkodás nélkül. Mi, ellentétben a támogatottjainkkal, jó körülmények között élünk, így a tanuláshoz például volt laptopjuk, tabletjük és internetezési lehetőség is.

– Készül a nyári nyitásra?

– Ez az időszak mindenkinek nehéz volt, esetleg az alkotó emberek viselték könnyebben a bezártságot. Apukám (Wolf Péter zeneszerző – a szerk.) például, aki egyébként is nagyon nagy munkabírású ember, most még termékenyebb időszakot élt át, én viszont nem sokat koncerteztem, ahogy más se. Új területre merészkedtem, végre elkezdtem éneket tanítani, ami nagyon izgalmas, úgyhogy folytatni szeretném. Emellett új dalokat csináltunk, elkészült egy gyereklemezem, teljesen új koncertműsorokat állítottunk össze, és ugrásra készen állunk a rajtvonalnál, hogy mindezt végre bemutathassuk. Iszonyúan várom, hogy visszaálljon a régi rend, de pillanatnyilag tele vagyok kérdőjellel.

(Tamás Angéla)