Virágzik Várszegi vállalkozása

Budafok-Tétény egyik, ha nem a legifjabb pincetulajdonosa, a Dél-balatoni borvidéken gazdálkodó Várszegi Viktor hamar felvirágoztatta fiatalos vállalkozását. A Várszegi Pincészet a kerület fontos gasztronómiai központjává kezdi kinőni magát, ehhez pedig az önkormányzattal ápolt stratégiai partnerség is hozzájárul. Budafok tényleges borváros, a Várszegi által vezetett pince pedig tényleges budafoki borbiznisz, amelynek híre mára túlnőtt a XXII. kerület határain.

A Várszegi Pincészet tavaly csatlakozott a Pincejárat programsorozatához, a tulajdonos Várszegi Viktor vállalkozása rendre pozitív visszajelzéseket kap. A minden hónap első szombatjára időzített járat már évek óta működik, célja a kerületen kívül élő ínyencek bevonása a budafoki borkultúrába, illetve egy budafok-tétényi törzsvendégkör igényeinek kielégítése a helyi borászatok termékeivel.

– A Várszegi Pincészet negyven-ötven főt képes befogadni egy-egy Pincejárat alkalmával. Ezeken a szombati napokon kétszer, vagyis a délutáni, illetve az esti órákban is megtelik vendégekkel a pincénk. Az érdeklődők száma magas, az idelátogatók – természetesen – borokat kóstolhatnak, az italok mellett pedig sajt-, illetve hústálakkal, szezonális ételekkel kedveskedünk. Egy borbárhoz tudnám hasonlítani – mesélte a mindössze 25 éves tulajdonos.

Viktor persze a fejlesztéseket is szem előtt tartja, a szakember terve, hogy ezt a „kóstolópincét” a későbbiekben csütörtök-péntek-szombat esti állandó nyitva tartással is működtesse.

A pincészet komoly figyelmet fordít a marketingre, 2013 óta a Horeca vendéglátóipari céggel áll kapcsolatban. A budapesti dohányboltokkal is jól jártak, hiszen ezek az üzletek zömmel 0–24-es nyitvatartásúak, az alkoholfogyasztás pedig éjszaka tetőzik. Ma már megannyi borukat megtalálni több Michelin-csillagos étterem kínálatában. Az ország vezető italkereskedelmi cégével, az Ital Magyarország Kft.-vel is partnerségben állnak, kijelenthető, széles körű az exportjuk.

Ha Budafok és borok, akkor nem lehet kihagyni a borfesztivált sem.

– Az idei hétvége remekül sikerült, a gyönyörű idő rengeteg vendéget vonzott. Mind a pincénkben, mind pedig az Oroszlános Udvarban, illetve a Savoyai Jenő téren állt standunk – emlékezett Viktor.

A 2019-es termésről annyit, hogy Várszegi úr szerint remek borok érlelődnek. Az időjárás is kegyes volt a szőlőhöz, a termés pedig időben érett be. A budai Várban rendezett Budapest Borfesztiválon már idei bort, egy remek Csabagyöngyét is ki tudtak állítani. Hamarosan megkezdődik a palackozás, nem kell sokat várni az idei rozéborok és az Irsai Olivér, valamint a karácsonyi és szezonális italok piacra kerülésére sem.

Gáll Anna