Világslágerek swingesen

Az áprilisi Pincejáraton a borok kóstolgatása mellett több pincészetben is szólt a zene, játszott egy duó vagy egy szólista, a Katona Borházban azonban kilenc együttes szórakoztatta a borozó közönséget. A korábban meghirdetett tehetségkutató verseny legjobbjai mutatkoztak be játékukkal a zsűrinek és persze a hallgatóságnak is, reménykedve abban, hogy elnyerik a fődíjat. Az ítészek a pécsi DIP triót tartották a legjobbnak, így ez a zenekar kap fellépési lehetőséget a Budafoki Bornapokon (korábban Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál – a szerk.).

A verseny után az együttes dobosával, Imre Gáborral beszélgettünk.

– Váratlanul érte a triót a győzelem?

– A különdíjra számítottunk, így kellemesen meglepődtünk az első helyezésen. A The Annie Projectben is dobolok, így két zenekarral is bejutottam az első tíz közé, de a DIP az enyém igazán, ezt az együttest szinte a gyermekemnek érzem. Jó tíz éve játszom Tomival (Péter Tamás basszusgitáros) és Szabival (Dörnyei Szabolcs gitáros). Mind a hárman tanítunk, ők zeneiskolában, nekem pedig magántanítványaim vannak.

– A zsűri elnöke úgy fogalmazott, hogy „a saját műfajában nagyon profi, instrumentális trió, amely bármely színpadon megállná a helyét”. Miért érdemes elindulni a „profi” zenekarnak egy tehetségkutatón?

– Remek ugródeszka ahhoz, hogy máshol is bemutatkozzunk, így nemcsak Pécsett és környékén, hanem szélesebb körben is megismerik a zenénket. Örülünk, hogy ősszel nagyobb közönség előtt is felléphetünk Budafokon, mert fontosnak tartjuk az élő, hangszeres zene népszerűsítését is, szeretnénk minél több embernek megmutatni, hogy mit lehet csinálni egy hangszerrel, de nem utolsósorban azt, hogy ezt a fajta zenét így is lehet játszani.

– Milyen stílusban zenélnek?

– Technikás zenét szeretünk játszani, viszont a dzsesszt csak szűkebb réteg fogadja be. Ezért megpróbáljuk a világslágereket olyan köntösbe öltöztetni, hogy a közönségnek ismerősen csengjen, amikor meghallja, élvezze a zenénket, mégis megvalósíthassuk saját ötleteinket, szólózhassunk és párbajozhassunk, vagyis játékunk magán viselhesse a dzsessz stílusjegyeit. Saját szerzeményeink is vannak, azokra a kompozíciókra talán a jazz & roll illik a leginkább.

Tamás Angéla