Végre közönség előtt

Április utolsó vasárnap estéjén Zalaegerszegről, a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben, élő online közvetítés formájában láthattuk, hallhattuk Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész ImprovisArt című szólóestjét, amellyel most először lépett a hazai közönség elé, s mellyel az idén 100 éve született Cziffra György előtt tisztelgett. Május 11-én pedig hosszú idő után először, végre közönség előtt is tarthattak koncertet.

A zongoraest koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatta, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A műsor Liszt Ferenctől Cziffra Györgyig, valamint Balázs János saját improvizációjáig terjedt, és bemutatta azt a kétszáz éves tradíciót, amelyben az előadóművész az alkotóművész valódi társává válik.

A világhírű zongoraművész szellemisége, s ezáltal a liszti szemlélet és hagyomány tért vissza a színpadra, hiszen egészen Liszt Ferencig nyúlik vissza ez az előadói szabadságon alapuló, egyedi interpretáció, mely tanítványán, Thomán Istvánon keresztül eljutott Dohnányihoz, Keéri-Szántóhoz, akiktől maga Cziffra György is megtanulhatta ezt, és továbbörökíthette az újabb generációkra.

– Hiszem, hogy mi, előadóművészek küldők vagyunk: üzenetküldők a közönség, a befogadók felé. Azt az üzenetet, amit fentről kaptunk, vagy amely bennünk a zene hatására megszületett, úgy kell átadni a közönségnek, hogy dekódolni tudja – nyilatkozta Balázs János még a koncert előtt.

A műsorban többek között Wagner, Liszt, Schumann, Brahms, Rahmanyinov, Puccini művei csendültek fel. A Kossuth-díjas zongoraművész a Cziffra György-emlékév során további hazai és külföldi koncerthelyszíneken, fesztiválokon lép fel a közeljövőben ezzel a műsorával.

Május 11-én rendezték meg a Cziffra György-emlékévben az első olyan koncertet, amelyen már közönség is részt vehetett a szabályozások szerint. A kerületünkhöz kötődő Szabó Marcell zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség díjasa lépett fel a Szegedi Szimfonikus Zenekarral Szegeden, a zenekart  Medveczky Ádám dirigálta. A koncert első részében elhangzott Rahmanyinov 2. zongoraversenye, amely fontos mű volt mind Cziffra György, mind pedig évtizedekkel később Szabó Marcell repertoárján.

(temesi)