?Végre ismét énekelhetek?

Nyár elején egyik napról a másikra csöppent bele a hirtelen felpezsdült kulturális életbe Tóth Vera. Az addigi bezártság után az énekesnőnek szinte átállni sem volt ideje, azonnal kilenc koncertet adott másfél hét alatt. 2003 óta, amikor első lett a Megasztár című tehetségkutató versenyen, komoly karriert futott be, és élete sem a mindennapi mederben zajlik.

Az Artisjus-díjas előadóművész néhány éve Pauli Zoltán gasztroszakemberrel él, többnyire Palkonyán, egy háromszáz fős kis baranyai faluban. A Palkonyha panzióban szívesen kezébe veszi a fakanalat, besegít az üzletmenetbe, vagy a vendégeket szórakoztatva a kertben lévő kis pódiumon énekel zenésztársaival, ha éppen nem koncertezik az ország különböző pontjain. Mindezt persze a korlátozások bevezetése előtt és azok feloldása óta teszi.

Tóth Verával Budapest és Kecskemét között beszélgettünk telefonon.

– Milyen meghívásoknak tesz eleget?

– Sok elmaradt koncertet bepótoltunk és újak is jöttek hozzá, mint ez az V. JAZZFŐVÁROS Fesztivál Kecskeméten, ahol a Budapest Jazz Orhestrával játszunk dzsessz-sztenderdeket és áthangszerelt saját dalokat. Mindenki fellélegzett, hogy végre dolgozhatunk, bulizhatunk, így jönnek a felkérések, és én boldogan teszek eleget a meghívásoknak. Végre ismét énekelhetek, színpadon állhatok, díva lehetek. Nyáron nem szokott ennyi koncertem lenni, az én „szezonom” inkább az ősztől tavaszig tartó időszak.

– Hogy alakul a szeptember?

– A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 4-én bemutatjuk a Sister Act&Jazz című produkciót. Testvéremmel, Gabival rendhagyó nagyzenekaros műsort adunk a Budapest Jazz Orchestra kíséretével. A dalok klasszikus big band hangszerelésre, a swingre épülnek, ehhez jön még egy kis blues, pop, rock és funk. A zenekarral érkezem majd Budafok-Téténybe is 26-án, de másfajta programmal, hiszen a Klauzál Házban Pásztor Anna lesz a partnerem. Mindkét koncerten adózunk majd Balázs Fecó emlékének, így big bandre hangszerelve elhangzik a Homok a szélben és a Maradj velem is. Egy tévés műsorba is meghívtak, de arról még nem sokat tudok.

– Mivel töltötte a bezártság hónapjait?

– Nem unatkoztam. Az időt kihasználva elvégeztem egy sommelier-tanfolyamot, már csak vizsgáznom kell. Párommal saját bort csináltunk, a Tóth Vera – Gyémánt borválogatást, így az estéket házasítással töltöttük mérőpoharak és különböző borfajták társaságában. Április elején mindketten elkaptuk a koronavírust, de május végétől ismét életre kelt a Palkonyha kertje, ahol vacsorakoncertekkel vártuk és várjuk a vendégeket.

(Tamás Angéla)