Varázslatos zöldfűszerek a konyhában

Reneszánszukat élik a fűszernövények a gasztronómiában. Egyre több háziasszony használja az ételek ízesítéséhez a különféle zöldfűszereket, amelyek a kertben és a konyhában is könnyedén termeszthetők. A májusi Budafoki Pincejárat Gasztroshow vendége Gáfor Gergely, a Fitoland kertészmérnöke volt, aki hasznos tanácsokat adott a növények helyes gondozásához. A műsor állandó vendége, Révész József, a Borkatakomba mesterszakácsa a témához illő szicíliai étellel lepte meg a vendégeket.

Isteni illat lengte be a Záborszky Pincének azt az ágát, ahol a pódiumbeszélgetést tartották június 1-jén. Gáfor Gergely kertészmérnök több mint húszféle növénnyel érkezett, amelyeket egyenként be is mutatott a közönségnek. A leggyakrabban használt zöldfűszerek a rozmaring, az oregánó és a kakukkfű, amelyeket már az ókorban is használtak gyógyításra és az ételek ízesítésére.

„Ezeket a növényeket mi is könnyedén nevelhetjük a kertünkbe ültetve vagy cserépben tartva. Ültessük őket napos helyre, és ügyeljünk arra, hogy ne kapjanak túl sok vizet” – mondta a kertész. Az asztalon egy különleges és kevesek által ismert növény is helyet kapott, aminek a cukorbetegek nagyon örültek. „A cukormentes étrendet követők körében egyre népszerűbb a stevia növény, ami akár otthon is termeszthető. Ennek az egynyári növénynek a leveleit egész évben felhasználhatjuk” – tette hozzá Gáfor Gergő. A szakember tapasztalatai az mutatják, hogy évről évre egyre több vásárló keresi tudatosan a fűszernövényeket nemcsak dísznövényként, hanem kifejezetten konyhai felhasználásra. Révész József mesterszakács elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben valamiért kimaradt a főzésből a zöldfűszerek használata, ami nagyon nagy hiba, de most újra rátaláltak a szakácsok és a háziasszonyok is. Ahogyan a sónál és a borsnál, úgy a különféle fűszernövényeknél is oda kell figyelni a mértékletességre, és a megfelelő párosításuk is sokat javíthat vagy éppen ronthat az adott étel ízvilágán.

A beszélgetés végén egy igazi olasz ételt kóstolhattak meg a vendégek, a zöldfűszeres malaccsászárt – avagy az isteni porchettát – paradicsomos bazsalikomos pennével. Ezt a receptet a mesterszakács Szicíliában tanulta, a közönség többször is repetázott belőle.

Viszkocsil Dóra