Vacsora és borozgatás a Csík Zenekar három tagjával

Makó Péter: „Műsor egy szál énektől a folkmetálig”

Újra Budafoki Pincejárat október első szombatján finom borokkal és jó zenével. A Soós István Borászati Technikum Tangazdaságában szüreti mulatságot tartanak vacsorával és három kitűnő zenésszel…

– Ezt tudhatjuk az előadásról: „Élőzenés este, ahol a jó hangulatot Majorosi Marianna, Szabó Attila és Makó Péter, a magyar népzenei életből már jól ismert zenészekből alakult trió biztosítja.” Mióta létezik ez a formáció? – kérdeztük a kerületünkben élő Kossuth-díjas fúvós hangszeres Makó Pétertől.

– Népzenészként legalább húsz éve ismerjük egymást Mariannal és Attilával, fesztiválokon gyakran találkoztunk és azóta is sokat játszunk együtt, leginkább a Csík zenekarban.

– Milyen műsorral lépnek fel szombaton a tangazdaságban?

– Ha röviden szeretnék válaszolni a kérdésre, színes és változatos estre készülünk, műsorunk címe némi humorral az is lehetne: egy szál énektől a „folkmetálig”. Természetesen semmi keménységre nem kell számítani, de igyekszünk sokszínűek lenni. Ezen az estén, miután csak hárman fogunk a színpadon állni, a hangszerelés lesz egyedi. Nem lesz egyhangú a megszólalásunk, mivel mindannyian több hangszeren játszunk. Műsorunkban népzene, népzene alapú feldolgozások, számunkra kedves zenészek dalai és saját dalok is szerepelnek.

– Végre fellépés ebben a furcsa „kovidos” világban. Hogyan bírták a hónapokig tartó bezártságot?

– Igaz, hogy idén kevés alkalom adódott, hogy közönség elé álljunk, de ettől még nem voltunk tétlenek. A Csík zenekarral egy új lemezt vettünk fel, mely még az idén piacra kerül. Nagy közönségek helyett idén kis közösségeknek játszunk, de igyekszünk hasonlóan értékes és érdekes koncerteket adni, hiszen szeretünk zenélni.

– Milyen tervük van még az idén, illetve a jövő évre? 

– Ez az év az alkotás éve volt, és bízunk benne, hogy a létrejött produkciók hamarosan a közönség elé kerülnek! A triónk Grecsó Krisztiánnal készít egy új gyerekműsort. Párhuzamba állítjuk az irodalmat és a zenét, szórakoztató, interaktív és értékes program lesz. A Csík zenekar az új lemezen kívül több új egész estés programot is megálmodott, melyet szeretnénk bemutatni mihamarabb, amint a helyzet engedi.

(Temesi László)