Új borlovagok Budafokon

Idén a Városház térről vonultak az ország különböző pontjairól érkezett borrendek a Budafoki Pezsgő Bornapok fő helyszínére, a Borudvarba, hogy részt vegyenek a Promontórium Borlovagrend új tagjainak lovaggá ütésén. A színpompás felvonulás a hagyományoknak megfelelően a Budafoki Fúvósegylet zenéjére és a Szupernovák mazsorettcsoport látványos műsora mellett zajlott.

Az avatási ünnepségre összegyűlt érdeklődőket Garbóci László ceremóniamester vezette végig a szertartáson, első lépésként bemutatva a Promontórium Borlovagrend nagytanácsának tagjait, Bitai Gergely nagymestert, Szűcs Zoltán kancellárt, Majer Gábor pincemestert és Rónafalvy Gergő zászlóvivőt, valamint a lovaggá ütés után az oklevelet, az érmet és a zászlós bort átadó pincemester hölgyeket, Cserkúti Katalint és Tiszekker Katalint.

A jelölteket, Katona Zsófiát, Polgár Mariannét és Scheer Balázst a sikeres próbatételt követő eskü elmondása után tagjai közé fogadta a Promontórium Borlovagrend.

A gyakorlati feladatok előtt, amelyek között „vakkóstolás” is szerepelt, Katona Zsófia bemutatta családi pincészetüket, a Borkő utcában található Katona Borházat, Polgár Marianne egy borral kapcsolatos Petőfi-verset mondott el, Scheer Balázs pedig a régi budafoki szőlőfajtákról mesélt.
A nagymester által frissen lovaggá ütött tagok aláírásukkal igazolták tagságukat a nagykönyvben.

A borlovagavatáson a Dr. Urbán Andrásról elnevezett kistermelői borverseny eredményét is kihirdette az idén 30. születésnapját ünneplő lovagrend. Tóth Csaba négy aranyérmet nyert boraival, és Csukás Árpád nedűje is aranyérmes lett. A győzteseknek Bitai Gergely és Karsay Ferenc polgármester gratulált.

A ceremónián, amelyen Appel Krisztina ismertette a borlovagrend krónikáját, a Szent Kristóf Régizene Együttes muzsikált, és előadásukból a megszokott fanfárszó sem hiányzott.

(Tamás Angéla)