Tizennégy éves trombitavirtuóz

Javában tart már a vakáció, Szabó Vencelnek is véget ért a tanév, a tizennégy éves trombitás azonban csak jövő héten kezdi el a nyári szünetet, ugyanis a III. Óbudai ZeneZug Fesztiválra készül, amelyen az országos zenei versenyek győztes zeneiskolásaival a Miből lesz a cserebogár? című koncert keretében mutatkozik be a közönségnek.

A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola ötödéves növendéke érdeklődésünkre elmondta, hogy a fellépésig napi két órákat gyakorol, ahogy abban az időszakban is tette, amikor a tavaly december elején megrendezett nemzetközi versenyre (5th Danubia Talents International Online Music Competition Hungary 2020 – a szerk.) vagy tavasszal a XV. Országos Lubik Imre Trombitaversenyre készült.

– Idén online versenyeket rendeztek, hiányzott a személyes jelenlét, ezért több odafigyelést igényelt a felkészülés. Ebben a tanévben közönség előtt először június 12-én léptem fel, a Magyar Rádió Márványtermében, ahol az országos versenyek különdíjasai adtak koncertet.

Júniusban rendezték meg a XV. Országos Lubik Imre Trombitaverseny döntőjét, ahol Oscar Böhme Orosz tánc és Bogár István Karaktervariációk egy régi népdalra című művét játszottam a beküldött felvételen. Első helyezést értem, el és a ZETA (Zenetanárok Társasága – a szerk.) különdíját, vagyis a hangversenyen való részvétel lehetőségét is elnyertem – mesélte az idei zalaegerszegi verseny abszolút győztese, akit édesapja, Szabó János tanít, és fellépésein minden alkalommal Bartáné Dankó Éva kísér. Az ifjú muzsikus hozzátette, hogy már három évvel ezelőtt is részt vett az országos Lubik versenyen és akkor is első helyezett lett, de akkor „élőben” állt a zsűri elé. A nemzetközi mezőnyben tavaly decemberben próbálta ki magát online versenyen, ahol szintén első lett.

A Virtuózok című tehetségkutató műsorból is ismert Szabó Vencel a Kempelen Farkas Gimnázium tanulója. Az odajáró diákok közül ő a kivételek egyike, aki nyolcadik után iskolát szeretne váltani. Elárulta, hogy zenei pályán képzeli el a jövőjét, így konzervatóriumba akar jelentkezni, hogy trombitásként minél elmélyültebben foglalkozhasson a komolyzenével.

Az ország legkiválóbb zeneiskolásai a Budapesti Vonósok közreműködésével adnak koncertet július 9-én este hat órától az Óbudai Társaskör dísztermében, ahol Szabó Vencel kedvenc zeneszerzőjétől játszik majd: Telemann F-dúr szonátájának II. és I. tételét adja elő.

(T. A.)