Tiramisu tokaji aszúval - Advent jegyében telt az idei év utolsó Budafoki Pincejárata

A Budafoki Pincejárat részeként a Záborszky Pincében megtartott Gasztro-show vendége dr. Domsa Patrícia gyermekszemész volt, aki a cukrász szakma szépségeiről és új vállalkozásáról beszélt. A vendégek hasznos sütési tippeket kaphattak és megkóstolhatták  a Non Plus Ultra fine bistróban készült isteni mákos-guba tiramisut is egy finom Tokaji aszúval.

– Szemész szakorvosként, miért kezdett el a cukrász szakma iránt érdeklődni?

– Több egymástól független impulzus terelt efelé. A kávékultúra hiányossága, hogy nem adnak jó kekszet a kávé mellé. Aztán egy film, a Felforgatókönyv jogász hallgatóból cukrásszá avanzsált női főszereplője, és az, hogy kaptam egy majdnem profi konyhagépet, amivel minden sikerül, ha az ember tud precízen mérni, és receptúrát követni  

– Kitől tanult a legtöbbet és mit adott az ön számára pluszban ez a szakma?

– Lusztigh Mária volt az osztályfőnököm, ő tőle tanultam, amit a cukrászatról tudok. Ő azóta barátnőm, és már kollégám is. Gasztronómiai, technológiai tudást adott ez a szakma, a vendéglátó lelkesedés mellé. Megerősítését annak, hogy étellel kínálni, táplálni valakit ugyanolyan szolgálat, mint gyógyítani.

– Hogy tudta ezt a két, külön-külön is egész embert kívánó szakmát párhuzamosan űzni? Mit szólt a családja?

– A cukrász felnőtt képzés egy éves. Heti két délután jártam iskolába, egy délután elmélet, egy délután gyakorlat. Kicsit átalakítottam a rendelésemet és „elkéredzkedtem” a férjemtől és a fiamról. A fiam 10 éves volt akkor. Kicsit elgondolkodott, aztán azt kérdezte, „És akkor mindig hozol sütit?”. „Naná!” - válaszoltam. Meg volt győzve.

– A gyógyítás mellett egy új vállalkozás beindításán is dolgozik, ami szorosan összefügg a cukrászattal. Mi ez az új irány?

– Egy új optika-szemészeti rendelő-fine bistro hármas ikerpárt segítettünk világra az elmúlt évben. Egyedülálló, egész Európában nem igen van ehhez fogható üzleti kombináció. Izgalmas. És kiváló a csapat, öröm munkába járni. 

A beszélgetést követően mindenki megkóstolhatta a finom karácsonyi desszertet és kérdéseket tehetett fel a doktornőnek.

(Viszkocsil Dóra)