Szürke gém, tengelic, szajkó

Madárének címmel jelent meg Kanyó Ferenc fotográfus több mint százhúsz fotót tartalmazó színes albuma, amelyben lapozgatva a szürke gémtől a gólyáig, a tengelictől a vörösbegyig, a szajkótól a sirályokig szebbnél szebb madarak képeiben gyönyörködhetünk.

A madarak életét, mindennapjait fotókon és rövid verseken keresztül bemutató kötetben a kiskertek lakóit csakúgy fellelhetjük, mint a vízparton tanyázó horgászokat, az erdei ökoszisztéma kulcsfiguráit vagy az égi vándorokat, a fiókáit etető fecskét, a szerelmes gerlepárt, a fészket rakó fekete rigót és a fákat gyógyító harkályt.

A Nagytétényi Polgári Kör kiadásában megjelent albumot június 3-án mutatták be a Szelmann Házban, ahol Kanyó Ferenccel fotóművész barátja, Czimbal Gyula beszélgetett.

Elsőként a Budafoki Könyvtár galériájában március 11-én ugyanezzel a címmel megnyílt kiállításról esett szó.

– A tárlat ennek az albumnak a bevezetője volt, verseim kinyomtatva már akkor is végigkísérték az érdeklődőket egyik képtől a másikig, igaz, csak a megnyitó alkalmával. Másnap a vírushelyzet miatt bezárt a könyvtár, így hiába voltak kiállítva a fotók két hónapon keresztül, azokat senki nem láthatta – mesélt az album előéletéről Kanyó Ferenc.

A beszélgetés során megtudtuk, hogy a Debrecenben tanári diplomát szerző fotográfust az egyetem kollégiumában működő fotólaborban ejtette rabul a fényképezés. Döntésre kényszerítette, hogy szinte egy időben kapta meg a tanári diplomát és a fotós művészetoktatói képesítést. A fotózást választotta. Eleinte mindent lefényképezett, majd a szociofotózás érdekelte. 1987-ben a kerületbe költözött és utazási irodák számára készített képeket. A digitális fotózás kezdetén a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola fotós tanára lett, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Ekkor került érdeklődése középpontjába a természet fotózása, azon belül is a madarak.

– Alkalmazkodtam a madarak szokásaihoz, így én is korán keltem, és az általuk kedvelt helyekre mentem, hogy megörökíthessem a számomra fontos pillanatokat –mondta Kanyó Ferenc.

A könyvbemutatót a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, Lászlóné Varga Éva nyitotta meg, a szerzőt Karsay Ferenc polgármester köszöntötte, aki említést tett több mint harmincéves ismeretségükről, életük közös vonásairól, majd méltatta a fotográfus tevékenységét. A program végén a helyszínen megvásárolt albumokat a szerző dedikálta.

(Tamás Angéla)