Szórakoztatva tanít a Válótársas

Idén tizenötödik alkalommal rendezték meg Magyarországon a Házasság Hetét. Maradjunk együtt! – szólt az idei mottó, melynek szellemében a szervezők a pandémiás időszak párkapcsolati kihívásaira, a párkapcsolatok tudatos gondozására irányították a figyelmet. A családok fontosságát hangsúlyozó, február 13. és 20. között megvalósult programokon bölcs és gyakorlati tanácsokkal látták el a házasokat és házasulandókat, valamint igyekeztek a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.

Az együttélések során előforduló helyzetekről, konfliktusokról és azok lehetséges megoldásairól szól a Válótársas című, könnyed, párkapcsolat-gazdagító előadás, amelyet Pokorny Lia és Elek Ferenc színművészek, valamint Gönczi Dorka és Varga Zsolt mediátorok szereplésével láthatunk a Klauzál Házban március 31-én.

– A Válótársas cím a válás és a társasjáték kettőséből jött létre. Az előadáson a két színész helyzeteket, érzelmeket improvizálva játszik, amely során a két mediátor rendhagyó módon beszél a válásról, és ahogy egy társasjátéknál, úgy itt is, meghatározott szabályok mentén alakul a játék menete – foglalta össze a színházi estet a műsor ötletgazdája és egyben szereplője, Gönczi Dorka. A válási és párkapcsolati mediátor azt is kihangsúlyozta, hogy a téma érzékenysége és intimitása miatt az első perctől kezdve elkerülték a nézőkkel való interaktivitást. Senkit, különösen a csak megfigyelni vágyó nézőket nem szeretnék kizárni az előadásból, amely a színpadon, szakmai keretek között jön létre a két színész, valamint a színészek és a mediátorok között.

A válási és párkapcsolati mediátor Gönczi Dorka a kollégájával, Varga Zsolt kommunikációs szakértővel tizenegy éve foglalkozik az őket felkereső, párkapcsolatukban megtorpant, megoldást közösen kereső párokkal, hogy segítséget nyújtsanak az együttélés folytatásában vagy annak lezárásában.

– Megpróbálunk olyan megoldást találni, amely mindkét érintett számára kielégítő. Legtöbbször megnyílnak a párok, és olyan dolgokról is beszélnek, amelyekről addig soha nem esett szó közöttük, így végre meghallják és megértik a másik fél vágyait, igényeit, és a sajátjukat is megfogalmazzák. A hozzánk forduló ügyfelek harmadának sikerül rendbe hoznia a házasságát, másik harmada békésen, egymással mindenben megegyezve külön kezd új életet, de sajnos a többieknél hosszú ideig elhúzódó bírósági ügy lesz a válásból, és ez a gyerekekre nézve súlyos következménnyel járhat – emelte ki a lényeget a mediátor, aki azt is elárulta, hogy a pandémia utóhatásaként mostanában többen fordulnak hozzájuk segítségért.

Tamás Angéla