Szőlőáldás Budafokon

A hagyományoktól eltérően idén a Pincejárat színpadán tartottak ökumenikus istentiszteletet a történelmi egyházak képviselői szeptember 3-án.
Az istentisztelet előtt Deutsch Anita a Budafoki Pezsgő Bornapokról és a Pincejáratról beszélt. Elmondta, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő borfesztivál kiegészítéseként 2017-ben elindult a Pincejárat, amelyen az emberek márciustól decemberig minden hónap első szombatján, a pincesétákon, borkóstolók alkalmával és a kulturális programokon keresztül megismerhetik kerületünket.

A Pincejárat művészeti vezetője ezt követően átadta a színpadot a különböző felekezetek képviselőinek, hogy megtartsák az istentiszteletet és a Promontorium Borlovagrend nagymesterének, Bitai Gergelynek a jelenlétében megáldják a szőlőtermést jelképező szőlőkoszorút.

A színpad előtti székek délelőtt 10 órára megteltek hívekkel, akik eljöttek, hogy lelkipásztoraikkal együtt könyörögjenek a békéért Istennek.

– Dicsértessék a Jézus Krisztus! Áldás, békesség! Erős vár a mi Istenünk! Dicsőség Jézus Krisztusnak! Az Úr áldjon meg! – köszöntötte a résztvevőket az evangélikus gyülekezet gyakornoka, Szikra-Jeszencsák Lilla teológushallgató, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az énekek, amelyeknek a szövege az asztalokon megtalálható, minden felekezet számára ismertek, így nincs akadálya, hogy mindenki énekkel dicsérje Istent.
– Jézus azt mondja, boldogok, akik békességet teremtenek, mert ők Isten fiainak hívatnak – kezdte beszédét Hokker Zsolt evangélikus lelkész, aki Mikeás próféta könyvének 4. fejezetéből idézte a gyülekezet isteni igéjét, és Hamvas Béla A bor filozófiája című művéről is beszélt.

Szász Lajos református lelkipásztor a 46. zsoltár első tizenkét versét olvasta fel, Kocsis Tamás görögkatolikus lelkész és Ailer Gáspár római katolikus pap pedig közös imádságra szólította fel a híveket.

A szertartás végén a történelmi egyházak képviselői megáldották a szőlőtermést jelképező szőlőkoszorút.

Tamás Angéla