Szóka Júlia a Három a kislányból

Beköszöntött a zenés tavasz a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületében, ahol három nagylány tart fergeteges előadást Három a kislány címmel. Az egyikük, Szóka Júlia operettprimadonna, énekművész jól ismert a kerületünkben, hiszen nem telik el év, hogy akár többször is fellépjen itt. Az egyesület székházában az énekes trió tagja még Hűvösvölgyi Ildikó és Udvarhelyi Boglárka.

– Hogyan állt össze ez a trió erre a tavaszváró zenés műsorra? – kérdeztük Szóka Júliától.

– Tavaly ősszel Ildikó és Boglárka műsora olyan nagy siker volt itt, amiről szerencsére nézőként nem maradtam le, s akkor felvetődött Horváth Zsóka és Vízi Sándor egyesületi vezetők fejében, mi volna, ha tavasszal együtt, hárman csinálnánk egy vidám előadást. Örömmel vállaltam, hiszen a két művésznő régi kedves kollégám.

– Milyen évet zárt és nyitott, a tavasz beköszöntött-e már meghívásokkal, fellépésekkel?

– Igen sűrű évet zártam december 31-vel, számos fellépésem volt az országban, például szülővárosomba, Veszprémbe, a Rátonyi Róbert Fesztiválra is meghívtak szerepelni. Az elmúlt évet pedig megkoronázta a csíkszeredai nótagálán való fellépésem, amelyen meglepetésre Dankó Pista-életműdíjat vehettem át Éliás Tibor operaénekestől. Ez az év is jól kezdődött, a Duna Televízió Jó ebédhez szól a nóta című műsorának felvételére hívtak Esztergomba, majd Szeged mellett, Újszentivánon a Dankó Rádió országjáró Dankó Klub programjában vehettem részt, ami egyben rádiófelvétel és igen hallgatott műsor volt. Március 14-én pedig a Nemzeti Múzeum kertjében hazafias dalokat adtam elő a jeles 48-as hős, Vasvári Pál szobránál tartott koszorúzási ünnepségen. Marcaliban és Solton forraltbor-fesztiválon, illetve tavaszváró nóta- és operettgálán énekeltem, úgyhogy nem unatkoztam az elmúlt hetekben.

– S úgy tudom, nem fog a következő hetekben sem…

– Nemrég egy váratlan felkérést kaptam Teremi Trixitől, a Rátonyi Róbert Színház igazgatójától, hogy ugorjak be Jacobi Viktor Sybill című gyönyörű operettjének a nagyhercegnő szerepébe, amit sose játszottam – címszereplő már voltam –, s bizony nem könnyű feladat. Május 18-án pedig a 100 Tagú Cigányzenekarral lépek fel a Szelmann Házban, úgyhogy nem fogok unatkozni mostanában sem…

Temesi László