Színpompás virágok fekete alapon

A Kulturális örökség napján, szeptember 16-án kerületünkben is több programon vehettek részt az érdeklődők. Egy vezetett séta után a Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótérben nézhettünk körül, a Barlanglakás Emlékmúzeumot Appel Péter, a Magdolna Udvarban lévő Helytörténeti Gyűjteményt pedig Garbóci László mutatta be, amely helyszín galériájában ezen a napon az ARTÉR Képzőművészeti Egyesület tagjai tartottak tárlatvezetést a HÍD címmel látható kiállításuk kapcsán, ahogy Herendi Péter fotóművész is végigkalauzolta a látogatókat az alkotásait bemutató időszaki kiállításon.

A kamaraterem falain különleges megoldással született művek sorakoznak, Herendi szkennelt képei: a halványzöldből a leheletfinomságú rózsaszínbe érkező Trombita, a Lilaakác, a Pipacs és a Pitypang vagy a Tátika.

A Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon a nézők elé tárt „fotók” fényképezőgép használata nélkül készültek, időnként számítógépes programokat is segítségül hívva.

– A szkennerben az a nagyszerű, hogy óriási felbontást lehet vele elérni. Míg a fotózáskor egy optikán keresztül történik a felvétel, addig ez egy síkban való letapogatás. Olyan részletesen és mélységben jeleníti meg a tárgyakat, ahogy azt fényképezéskor nem lehet megvalósítani. A fekete háttér kiemeli a színeket, élővé varázsolja a virágokat – mesélte a fotó- és képzőművész, aki többvirágos műveinél különféle digitális technikákat is alkalmazott.

A Virágaim címet viselő, október 7-ig látogatható kiállítást Nagy Zopán költő, író, fotográfus nyitotta meg: „Igen, itt virág-világok lüktetése, technikailag titokzatos kiterjedése zajlik! Bloom, blumen, bloody bumm! Most víziókat szürcsölő zárvatermők nyílnak, fátylak mögötti teremtény-rejtőzések bomlanak ki elénk! Az elmehangár Hanga-kertjében: Hammond orgonák (is) búgnak… Tunika és kankalin, tulipáncél, tarka-szín, smaragd, cékla, formalin, robbanékony mandarin… Polimerge, petúnia, pitty-pang parti prés-trombita… Nem lesz csikis, mit izgulsz: kuszkusz, hihi, hibiszkusz… Ipi-apacs cannabis, (v)érző pipacs hazavisz… Egy belső illat tova-visz…”

Tamás Angéla