Színpadi borturizmus Katonáéknál

A Hírös Gasztroszínház színészei a bor és az emberek közötti szinesztéziát játszották el

Mi más lenne a másfél évvel ezelőtt útjára bocsátott Budafoki Pincejárat lényege, ha nem az, hogy egyazon program keretein belül nyújtson kulturális és kulináris élményeket? Ennek szellemében november első szombatján egy ugyanezt a filozófiát valló csapat fokozta a hangulatot a Borkő utcai Katona Borházban: a Hírös Gasztroszínház fiatal színészei játszották el Wine Tourist című előadásukat a lelkes közönség előtt.

 

A társulat egyik tagját, Boncsér Sára Luca színésznőt kérdeztem arról, mivel is foglalkoznak ők valójában.

 

– Aki még nem látta az előadásotokat, hogyan képzeljen el egy „gasztroszínházat”?

– A színházunk, illetve a repertoárunk az improvizációs játékon alapul. A novemberi Pincejárat során a Wine Tourist című előadásunkat mutattuk be, amit egy háromtételes borkóstolóval egybekötött kirándulásként lehetne jellemezni. A Katona Borház által felkínált, roppant finom borok jelentették az alapot, de ezen kívül minden mást – vagyis úgymond a forgatókönyvet, a kompozíciót – ott helyben rögtönöztünk. A nézők bekapcsolódhattak a párbeszédekbe, ezzel alakítva az előadás menetét a saját kedvük szerint. A színésztársam Arany Brigitta volt, míg zongorán Pozsár Máté kísért.

 

– Hogyan kapcsolódhattak be a nézők a játékba?

– Megkóstoljuk a borokat, az ízeket pedig emberi jellemvonásokká alakítjuk. Minden bornak mások a jellemzői, minden aroma egy emberi tulajdonságot is jelképezhet. Ezekben az apró mozzanatokban, a karakterek kiválasztásában segítenek nekünk a nézők, ezzel továbbfűzve a cselekmény szálát.

 

– Akkor, gondolom, minden előadás más, egyedi, hiszen a közönség is folyton változik…

– Természetesen. A Katona Borház látogatói azonban remek közönségnek bizonyultak.

 

– Korábban jártatok már Budafokon?

– A társulat többi tagja már igen, de én még nem. (A színház egyébként kecskeméti székhelyű, művészeti vezetője Sárosi Gábor – a szerző.) December elsején ismét a kerületben leszünk, remélem, hogy akkor is ugyanilyen nagyszerű, értő közönség előtt játszhatunk majd.

Gáll Anna