Szigeti Ferenc házi koncertezik

A Karthago öt tagja: Szigeti Ferenc, Gidófalvy Attila, Kiss Zoltán Zéro, Kocsándi Miklós és Takáts Tamás néhány hete külön-külön karanténban él. A zenekar alapítója és vezetője, Szigeti Feri budafoki kertes otthonában várja azt a pillanatot, amikor újra járhatják az országot.

A fiúk 41 éve vannak együtt, ami nem kis dolog, és még soha nem fordult velük elő, hogy ilyen hosszú ideig külön legyenek egymástól, s csak telefonon keresztül „találkozzanak”.

– Nem mindennapi helyzet, amibe kényszerültünk, eddig csaknem negyven lekötött bulink ugrott a nyárig, de reménykedünk, hogy néhányat át tudunk menteni az őszre vagy jövőre – ezekkel a szavakkal fogadta hívásunkat Szigeti Ferenc, aki így folytatta: – A legrosszabb azonban, hogy nem tudjuk, mikor lesz vége ennek az egésznek.

– Hogyan hidalják át a nehézségeket?

– A házamban van kialakítva a stúdió és a próbaterem, itt szoktunk a fiúkkal együtt gyakorolni, felkészülni egy-egy koncertre és innen indulunk turnékra. Most a helyiség „néma”, zenészkollégáimnak még idejük sem volt, hogy magukkal vigyék hangszereiket, hogy otthon gyakoroljanak. Sokszor beszélek velük és tartom bennük a lelket, mert azért nem mindenki viseli el könnyen ezt a kényszerű helyzetet.

– És hogyan viseli el Szigeti Ferenc?

– Egyelőre elég jól. Kertészkedem, metszegetek, és éppen most indítom újra a locsolórendszert. Elég nagy a kertem, még gyalogolni is lehet itt, nem szorulok rá, hogy elhagyjam a házat. Nem lógok az interneten, könyveket olvasok, filmeket nézek és a testemet is karbantartom, rendszeresen edzek. Ezenkívül természetesen a gitárt is gyakran a kezembe veszem, sőt házi koncerteket tartok. Akusztikus gitárral játszom fel a kedvenc dalaimat, nemcsak a miénket, másokét is. Eddig kettő fut az interneten nagy sikerrel, a Requiem és a Bon Bon együttestől a Köszönöm, hogy vagy nekem címűeket. Már eddig több mint tízezren kattintottak rá.

– Tavaly ilyenkor, április 13-án telt ház előtt ünnepelte meg az együttes hatalmas sikerrel fennállásának negyvenedik évfordulóját, és akkor jelent meg Együtt 40 éve című új albumuk, ami azóta már aranylemez.

– Most pedig két héten belül jelenik meg az Aréna-koncertünkről a dupla DVD-nk és CD-nk, olyan szenzációs minőségben, amilyen ritka Magyarországon. Aki megnézi – online lehet megrendelni és házhoz szállítják –, úgy fogja magát érezni, mintha a koncerten lenne. A rajta lévő egyik legszebb számunkról, a Valahol címűről nemrég készült el a klipünk, amelynek ezekben a napokban megugrott a nézettsége az interneten. 

– A karantén dalszerzésre is kitűnő alkalom. Nem ihlette meg ez a különleges helyzet?

– Még nem, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb ebben a csendességben születnek majd új dalaink.

(Temesi László)