Százhúsz éves lenne Vén Emil

Rendhagyó emlékkiállítás nyílt a Klauzál Házban október 14-én. Születésének 120. évfordulója alkalmából Vén Emil festőművészre emlékeztünk a róla elnevezett galériában. A falakon a mediterrán hangulatú festmények, a portrék, a csendéletek és tájképek mellett helyet kaptak a családi emlékek, a budafoki fotók és a tárolókban olyan ereklyék, mint a Juhász Gyula által Emíliónak dedikált Testamentom című kötet, vagy a költő által neki írt Velazquez estéje.

A kiállítás egy a Klauzál Ház által készített kisfilm megtekintésével nyílt meg. A filmben olyan emberek emlékeztek vissza Vén Emilre, akik személyes kapcsolatban álltak vele, esetleg életük, illetve pályájuk valamilyen módon hosszabb-rövidebb időre összefonódott a Budafokon élő művésszel.
Vén Ágnes, a festőművész özvegye, betekintést engedve magánéletükbe, elmondta, hogy 47 évvel ezelőtt, huszonkét évesen pont ezen a napon, október 14-én ment férjhez az akkor 73 éves Emílióhoz, aki korábban szülei engedélyével portrét készített róla. „Amilyen ütemben készült a portré, olyan ütemben szerettünk egymásba.” Rá egy évre megszületett kislányuk, Imola, és tíz évig boldog házasságban éltek.

A filmben Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész, aki a 60-as években rövid ideig az Árpád utcai Általános Iskolában tanított, színes egyéniségről, az egyedülálló jelenségről beszélt, aki vörös, hátravetett sállal a nyakában, baszk sapkával a fején, pipázva rótta Budafok utcáit. Feledy Balázs művészeti író azt emelte ki, hogy Vén Emil soha nem kapott negatív véleményt a kritikusoktól, és ez szinte egyedülálló volt, Ősz Ilona képzőművész és Szily Géza Munkácsy-díjas festőművész a kiváló tanárról, Janzer Frigyes Munkácsy-díjas szobrászművész pedig az embertársait feltétel nélkül szerető emberről emlékezett meg. Pállay József festőművész egy a Nemzeti Galériában lezajlott spontán találkozásról mesélt, amikor a Vén Emil kiállításon a festőművész melléje szegődött és az iránt érdeklődött, hogy tetszenek-e neki a képei.

A nagy sikernek örvendő film levetítése után, a pezsgős koccintást követően rendhagyó tárlatvezetésen is részt vehettek a látogatók.

A kiállítás 2023. január 13-ig tekinthető meg a Vén Emil Galériában, a kisfilmet a YouTube-on találják meg Vén Emilről címmel az érdeklődők.

Tamás Angéla