Sok a jelentkező helytörténeti sétavezetőnek

Nagy sikert aratott Garbóci László tanfolyama, amelyben helytörténeti séták vezetésére készítheti fel a jelentkezőket. A Budafoki Pincejárat szervezőinek tájékoztatása szerint már a meghirdetés első napjaitól kezdve igen sokan jelentkeztek, idősek és fiatalok egyaránt, úgyhogy a sétákat könnyebb lesz megszervezni, akár kibővíteni is a későbbiekben. A tanfolyam meghirdetésének ötlete onnan származik, hogy Garbóci László helytörténeti sétái olyan sikeresek voltak a Budafoki Pincejáratokon, hogy még több kell belőle.

A Budafoki Pincejárat projekt egyik legnépszerűbb programja a helytörténeti séta. Garbóci László helytörténész, a kerület díszpolgára, nem mellesleg számos helytörténeti könyv szerzője számos alkalommal ejtette már rabul a vendégeket elmélyült tudásával, elragadó stílusával. Az általa vezetett séták olyan sikert arattak a látogatók körében, hogy felmerült az igény, hogy 2021-től szimultán több séta is indulhasson a kerületben. Több séta azonban több sétavezetőt is igényel, ezért a Klauzál Ház tanfolyamot indított, amely során öt különböző tematikájú helytörténeti séta levezénylésére készíti fel a jelentkezőket Garbóci László vezetésével. A projektet 2021 telére tervezik, a kurzus végén a tanítványok vizsgán adnak számot megszerzett tudásukról. A koronavírus-járvány kedvezőtlen alakulása esetén online tartják meg a tanfolyamot, amelyről minden fontos információ megtalálható a Klauzál Ház honlapján.

A tanfolyam 5 alkalomból (+vizsga) áll, melynek során a résztvevőket 5 különböző tematikájú helytörténeti sétára készítik fel. Ezek a Törley Mauzóleum, a Péter-Pál utca és a kastélyok, a Borkő és Zilahi utca, a nagytétényi kastély, illetve a Borváros-Pestiskápolna. A tanfolyam időtartama: 5x3 óra (+vizsga), az oktatás 2021. január közepétől február végéig tart, és heti egy hétköznapi délutánt (kedd, szerda vagy csütörtök) vesz igénybe. A képben és hangban rögzített aktuális tananyagot a résztvevőknek előzetesen átküldik. A gyakorlati oktatás az előre egyeztetett helyszíneken és időpontokban, interaktív módon történik. A felkészüléshez kötelező irodalom a Tények/Történetek/Képek Budafok-Tétény 2018 című kötet. A tanfolyam helyszíne: Klauzál Ház és a tematika szerinti helyszín. A tanfolyam díja: 15 000 forint. Aki sikeres vizsgát tesz, annak lehetősége nyílik a Pincejárat helytörténeti sétáinak megtartására.

Jelentkezés és további információ: december 10-ig e-mailben a salamonj@bp22.hu címen. A jelentkezőket e-mailben értesítik a további részletekről.