Smetana és Szente

Az egyik legkeresettebb rendező ma Szente Vajk, aki íróként, műsorvezetőként és színészként is bebizonyította tehetségét. Ezekben a hetekben két történetbe ásta mélyen bele magát, A kőszívű ember fiai és Az eladott menyasszony című művekbe – ez utóbbit éppen a Budafoki Dohnányi Zenekarral viszi színre.

„Hollerung Gábor a látványos, sodró lendületű musicalrendezéseiről híres Szente Vajkot kérte fel a produkció színrevitelére. A BDZ műhelye leporolta a darabot, a készülő vadonatúj magyar változat a menzeli filmek világába helyezi át a történetet anélkül, hogy elrugaszkodna Smetana eredeti szándékaitól. A bonyodalom – árulás, hazugság, félreértés, hisztéria, veszekedés, balhé – egy falu örökké kíváncsi, mindenről véleményt nyilvánító közösségének orra előtt zajlik. Velük együtt szoríthatunk a szerelmeseknek az elkerülhetetlenül boldog vég reményében. Sok tánccal és szenvedéllyel ígérünk igazi feltöltődést a farsangi időszakban” – hirdetik a MÜPA-ban, február 26-án bemutatandó előadást. Szente Vajkot éppen a Kőszívű sajtótájékoztatóján értük utol, a következőket mondta e két friss munkájáról, illetve a BDZ-vel közös produkcióról:

– Hollerung Gáborral egy nagyon szoros kapcsolat alakult ki már korábban, amikor az Operaház felkért a Mester és Margarita rendezésére. Maximalista művésznek tartom őt, aki ezt a kiváló zenekart dirigálja, így hát örömmel vállaltam el újra a közös munkát. Az eladott menyasszony igazán testhez álló feladat a számomra, mert igen eseménydús, szituációgazdag, izgalmas mű tempós zenével. Már alig várom a februári bemutatót.

– Emellett készül a Kőszívű című musicalre is. Miért vágott bele egy ilyen komoly mű zenés változatának a színrevételébe?

– A szívem vitt rá, hiszen már gyerekkoromban nagyon tetszett a Jókai-regény mondanivalója, hazafias története. Felnőttként újra olvastam és újra beleszerettem, ekkor határoztam el, hogy egyszer közel viszem a művet a fiatalokhoz a zene segítségével, abban reménykedve, hogy kezükbe veszik majd az eredeti könyvet is, nem csak a sűrített változatát… Márciusban kezdjük el a próbákat, és június közepén lesz a bemutatója.

(temesi)