Sikertörténet a Borvárosban

Csütörtökön évzáró megbeszélésen értékelték a Pincejárat 2021-es eredményeit és tanulságait. Az Várszegi Pincészetben rendezett eseményen Karsay Ferenc polgármester találkozott a Pincejárat partnereivel, valamint Szepesfalvy Anna és Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármesterekkel. Amiben mindannyian egyetértettek: hiába okozott nehézségeket a pandémia, a kulturális és gasztronómiai programsorozat továbbra is sikertörténet.

„2021 semmilyen szempontból nem volt szokványosnak és könnyűnek nevezhető, a Pincejárat mégis sikeres évet zárt – összegzett lapunknak Deutsch Anita, a Budafoki Bornegyed projekt művészeti vezetője. – A projekt az esztendő első három hónapjában a lezárások miatt az online térben valósult meg: többek között a zenei tehetségkutató verseny, az online pincekvíz és a helytörténeti séta. Továbbá: a Bornegyed YouTube-csatorna újabb helytörténeti kisfilmekkel gazdagodott, és azóta is folyamatosan frissül.”

Idén új helyszínek is bekapcsolódtak: a Magdolna Udvar a kiállításaival és tárlatvezetésekkel, Majecsko kávéháza a kerület süteményével és borkínálatával, a BORgiorno és a Porta Budafok pedig kerületi borválogatással és borkóstolóval színesítette a palettát. Megjelentünk szakmai programokon és konferenciákon, például az Országos Levéltári Piknik és a VIII. Magyar Várostörténeti Konferencián és Bortörténeti Kiállításon. Négy éve elérhető, és folyamatosan frissül a Budafoki Borlap Bitai Gergely sommelier közreműködésével. Külön helyszínként jelentünk meg a Kerület Napján és a Budafoki Bornapokon.

Az év elején a szezonnyitó Pincejárat márciusban a koronavírus-rendelkezések miatt online valósult meg a Bornegyed Facebook-oldalán keresztül. Áprilisban online zenei tehetségkutató eredményhirdetésével és borkóstolóval vártuk a közönséget. Májusban a teraszok is kinyithattak a Pincejáraton. Június volt az első hónap, amikor már teljes egészében hagyományos formájában valósultak meg a programok. Múzeumlátogatás és vezetett pinceséta várta a látogatókat a Törley Pezsgőmanufaktúrában. A Borvárosban betekintést nyerhettek a borkészítés fő lépéseibe, a helyes kóstolás menetébe, és megismerkedhettek a főbb szőlőfajtákkal és borstílusokkal is.

Júliusban kiemelt helyszínként a Záborszky Pince-Borváros finom ételekkel és budafoki borválogatással várta a vendégeket. A Kerület napi programsorozathoz csatlakozva a Pincejárat a Városház téri Borligetben képviseltette magát budafoki borválogatással, finom fröccsökkel és harapnivalókkal. Augusztusban a Magdolna Udvarból indulva a látogatók betekintést nyertek a 18. századi Promontor rejtelmeibe, és „Promontor asszonyai” címmel megismerkedhettek azokkal a nőalakokkal, akik hatással voltak Budafok/Promontor életére.

Megnyílt a borfesztivál alatt igen kedvelt Szieszta Pont területén a BORgiorno fröccsterasz, mely gasztronómiai programokkal, budafoki borválogatással, szabadtéri színpadán zenés programokkal várta az érdeklődőket.

Szeptemberben a Budafoki Bornapokon a Pincejárat külön helyszínnel, a Borligettel vett részt a kétnapos programsorozaton. Évek óta az egyik leglátogatottabb hónap az október. A Pincejáraton utoljára nyitott ki a Barlanglakás Emlékmúzeum, és az időjárás miatt utoljára indultak a tematikus séták. A Magdolna Udvarban a Helytörténeti Gyűjteményben tárlatvezetés várta az érdeklődőket. A Törley Pezsgőmanufaktúrában, a Tangazdaságban, a Katona Borházban, a Borvárosban és a Várszegi Pincészetben vezetett pinceséták fogadták a látogatókat.

November nem is szólhatott másról, mint a libasültről és az újborról. Az egyik legsikeresebb hónap volt látogatószám tekintetében is.

Az évzáró decemberi Pincejárat az advent jegyében telt. Forralt bor és ünnepi hangulat várta a látogatókat. A BORgiorno melletti korcsolyapálya is ezen a napon nyílt meg, a Katona Borházban pedig először debütált nagy érdeklődéssel övezve a borkóstoló játék.

Ch. Gáll András

Nyitókép: Deutsch Anita és Tippold Annamária