Rövidesen újraindul az élet a Törleyben

A Törley Pezsgőpincészet Kft. négy éve az önkormányzat stratégiai partnere, de a cég ezt megelőzően is természetesnek tartotta, hogy együttműködjön Budafok-Téténnyel, részt vegyen a kerület kulturális életében, támogassa rendezvényeit. A koronavírus-járvány elleni védekezésben is akkor lépett színre, amikor úgy látta, fontos a segítségük. Az önkormányzat közvetítésével ezer maszkot juttatott el azokhoz a hetedikes diákokhoz, akik a pandémia miatt csak május végén, illetve június elején kaphatták meg a Hepatitis B, illetve a HPV védőoltásokat.

– Az iskolások hosszú idő után először találkoztak egymással, ezért gondoltuk, hogy jó helyre került és hasznos volt, amit adni tudtunk – mondta Kovács György ügyvezető igazgató (képünkön), akivel elsősorban az elmúlt három hónapról beszélgettünk, de szóba került egy-két büszkeségre okot adó díj és néhány örömteli esemény is.

– Hogy gondol vissza március 16-ra?

– Nem értek váratlanul minket a korlátozások, tudtuk, hogy nálunk is terjed majd a koronavírus, de ezt a napot soha nem felejtjük el, mert ilyen krízishelyzetben még nem volt részünk. Az első két hétben nem tudtuk pontosan megbecsülni, hogy milyen reakciót vált ki ez a vásárlóinkból, de azt sejtettük, hogy a tartós élelmiszer és a fertőtlenítőszer beszerzése előnyt élvez a pezsgővel szemben, ezért időnyerés céljából kicsit improvizáltunk. Mivel látható volt, hogy két fő piacunkból a kiskereskedelem visszaesik, a gasztronómia pedig teljesen leáll, így mielőtt az áruforgalom előtt lezárták volna a határokat, a külföldi partnerekkel egyeztetve a szokásosnál nagyobb mennyiségű terméket exportáltunk, azaz raktárra termeltünk.

– Mi történt a munkavállalókkal?

– Az erjesztőtankot nem tudja a kolléga hazavinni, a töltőgépet és a szőlőtőkét sem, így a 320 alkalmazottból a megteremtett technikai feltételek mellett is csak kevesen végezhették a munkájukat otthonról. Dolgozóinknál eleinte arra ügyeltünk, hogy senki ne maradjon jövedelem nélkül, majd a munkahelyek megtartása lett a fő cél, amelyet a kollégák rugalmasságának köszönhetően szabadságolással, munkaidő-csökkentéssel, munkaerő-átcsoportosítással meg tudtunk oldani. Nagy segítséget kaptunk a kormánytól azzal, hogy négy hónapra mentesítették a céget és a dolgozókat is bizonyos járulékok megfizetése alól.

– Rengeteg a megoldandó feladat, szünetelnek a borversenyek, elmaradnak a kulturális események, mégis derűsnek látszik.

– Bizakodó vagyok, hiszen márciusig több nemzetközi versenyen is részt vettünk, és pezsgőinkkel elhoztunk néhány ezüstérmet. A franciáknál két aranyérmet nyertünk, és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) borversenyén a limitált szériában készült, másfél literes Hungária Extra Dry Magnum szintén aranyérmet kapott. A Törley Pezsgőmanufaktúra 2020. június 20-án kinyit, és 11 órától egyéni látogatást szervez, majd június 29-től augusztus 10-ig ugyan leállunk a szokásos három hét helyett hat hétre, de reméljük, utána már minden a megszokott rendben folytatódhat.

(Tamás Angéla)