Retrokoncerttel ?indult a banzáj?

Fergeteges bulit csaptak a zenészek az Oroszlános udvarban a borfesztivál nulladik napján. A hat kiváló énekes, a Swing a la Django, a BDZ Big Band és a Trüffel kvartett egészen kivételes és megismételhetetlen koncerttel ajándékozta meg a közönséget. A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál 30. évfordulója alkalmából az elmúlt harminc év meghatározó slágerei hangzottak el a megszokottól eltérően, másképp hangszerelve és más stílusban, de ugyanolyan vagy esetenként nagyobb sikerrel, mint annak idején az eredeti előadóktól.

A bűvös harmincas szám mindenki fantáziáját megmozgatta, így nem csoda, hogy a muzsikusokat és a közönséget köszöntő polgármesterét is.
– Mi is történt harminc évvel ezelőtt? Volt egy rendszerváltás, megalakult a Republic és az Animal Cannibals, megjelent a Bonanza Banzai első stúdióalbuma, megszületett Szilágyi Áron olimpiai kardvívó bajnokunk. Bemutatták a Reszkessetek, betörők! című filmet, és megkezdte szolgáltatását a Westel 900 mobilszolgáltató. Az első borfesztivált is ekkor rendeztük meg Budafokon, amely akkor még családias eseménynek számított. A helyi borászok egy kellemes, beszélgetős estét szerveztek, amelyen néhány száz ember jelent meg és bensőséges hangulat alakult ki. Nos, a jó dolgok alapvetően nem változnak, így nem változott ez sem, csak most már nem néhány száz ember vesz részt a fesztiválon, hanem több tízezer – mondta üdvözlőbeszédében Karsay Ferenc.

Hollerung Gábor zeneigazgató külön is köszöntötte a színpadon lévő muzsikusokat, akiknek döntő többsége a Budafoki Dohnányi Zenekar művésze. A zenei program stílszerűen az Induljon a banzáj! című számmal kezdődött, amelyet Magyar Bálint énekelt és Gazda Bence remek hegedűjátéka tett felejthetetlenné. A zenei időutazáson Herrer Sári, Horányi Juli, Kozma Orsi és Magyar Bori mellett részt vett még Torres Dani is, aki Lombos Pállal (a Swing a la Django és a BDZ Big Band alapítója, az est zenei szerkesztője – a szerk.) párban óriási sikert aratott a Bëlga együttes Nemzeti Hip-Hop című számával.

A közel kétórás koncert végére a meglepetésvendég, az idén harmincéves Animals Cannibals is megérkezett, és „Minden változik, 
a lényeg nem” – rappelte Qka MC és Ricsipí a közönség tombolása közepette. (Tamás Angéla)