Rendhagyó városházi séta a Kerület Napján

A Budafoki Városháza a népi szecesszió kevésbé ismert műemléke, ennek okán a Kerület Napján, június 3-án délután Garbóci László helytörténész vezetésével részletesebben is megismerkedhetünk az impozáns épület történetével, Karsay Ferenc polgármester előadásában pedig a hivatal jelenéről kaphatunk bővebb információkat. 

„40 éve vezetek sétákat a kerületben, és pár évvel ezelőtt merült fel az a gondolat, hogy a városközpontot mutassuk be a jellegzetes épületeivel együtt, aminek mindenféleképpen uralkodói épülete a budafoki Városháza, amely köztudottan 1993-tól műemléke a kerületnek. A történet 1926. január 26-án kezdődött, amikor Rakovszky, az akkori belügyminiszter várossá, méghozzá rendezett tanácsú várossá nyilvánította Budafokot” – mesélte lapunknak a helytörténész. A növekvő település a korábbi községházához képest új és nagyobb irodaház szükségét fogalmazta meg, így megkezdődtek az átalakítási munkálatok a Brázay-féle sósborszeszgyár régi két épülete körül és között. Garbóci Lászlótól megtudhatjuk a vezetés során, hogy miért nyilvánították 1993-ban a népi szecesszió műemlékévé az épületet, és azt is, hogy milyen titkokat rejtenek a Díszterem és a lépcsőház falai. 

De nemcsak a múltról, hanem a jelenről is szó esik. A helytörténeti túrát követően Karsay Ferenc polgármester irodájába is betekintést nyerhetünk. A polgármester által megismerhetjük a hivatal felépítését és működését, az egyes szakirodák feladatkörét, valamint ismereteket szerezhetünk az elődökről is, akik segítettek, hogy létrejöhessen az egyedülálló épület. 

A vezetett séta végén a résztvevőket a Városház téren kialakított Borliget árnyas fái alatt hangulatos programokkal és budafoki borokkal várják. A program mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött, és a látogatói helyek száma korlátozott. A jelentkezést a  keruletnapja@bp22.hu-n adhatják le az érdeklődők.

(Venczel Hajnalka)