Pincejárat az újrakezdés jegyében

A júniusi „bemelegítő” Pincejáratot július első hétvégéjén végre egy hamisítatlan, igazi Budafoki Pincejárat követte. A szervezők soha nem látott helyszínekkel és soha nem kóstolt ízekkel is készültek a nagy napra.

Nyitás előtti bemutatkozásra vállalkozott a Sauska Pezsgőpince, ahol háromnegyed órás program keretében csodálhatták meg a látogatók a klasszikus pezsgőkészítés kívánalmainak tökéletesen megfelelő föld alatti birodalmat. A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban új, limonádés pezsgővel, a Törley Limózával kínálták a pincesétában megfáradt érdeklődőket, miközben az árkádos udvaron a Canarró duó muzsikált.

A Záborszky Kúriában a Borváros mellett a Pestiskápolnát, sőt a Duna-parton, a Szállítási Múzeumban álló 120 éves, 377-es számú gőzmozdonyt is bemutatták, míg Budafok-Tétény egyetlen ipartörténeti védett emlékét, a Seybold hordót őrző Seybold-Garab Pincéből tematikus séta indult Garbóci László helytörténész vezetésével A mesélő Péter-Pál utcai házak címmel.

A Barlanglakás Emlékmúzeum udvarából kihallatszott Berendi Nándor harmonikajátéka, a budafoki légópincében pedig gombabemutatóval készültek a látogatóknak. A Várszegi Pincészetben Kolta Péter gitárjátéka társult a borok, valamint étkek mellé, és a Katona Borház is kitárta kapuit.

A Duna-parton a megújult Vasmacska Terasz Étteremben az Oláh Vilmos–Castagno Claudia duó szórakoztatta a közönséget, és a kifejezetten erre az alkalomra összeállított Pincejárat menühöz Bitai Gergely sommelier ajánlott borválogatást.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet központjának udvarán is pezsgett az élet. A nem tipikusan rendezvények helyszínéül szolgáló belső kertbe „6 bor, 6 dal” címmel jótékonysági estet hirdettek. A belépőjegyek árát, valamint a szervezet számára készített szeretet.éhség.cuvée elnevezésű Sauska bor és a Kastélyosdombón készített sajtok eladásából származó bevétel teljes egészét, a közel 300 ezer forintot a gyerekek táboroztatására fordítják. Wolf Kati hat olyan dalt választott és énekelt el, amelyek remekül passzoltak a Sauska Pincészet által felajánlott hatféle nedűhöz, így a késő esti, minden érzékszervre ható koncert a Pincejárat revolution jó hangulatú, meghitt befejezése volt. (Tamás Angéla)