Pincejárat nyitott teraszokkal

Budafok-Tétény lakói már alig várták, hogy kinyissanak a pincék és a vendéglátó-helyiségek a több mint egy éve tartó bezártság után. A kormány által engedélyezett részleges nyitásnak köszönhetően a májusi Budafoki Pincejárat hibrid formában valósulhatott meg, ami azt jelentette, hogy az online tér mellett a személyes találkozás is megtörténhetett a pincék és éttermek teraszain.

Az elmúlt időszakban csak online formában zajlottak a Budafoki Pincejárat programjai. A rendezvény szervezői minden hónapban kétféle programtípust állítottak össze, így számítva a nyitási lehetőségre, mely májusban végre megtörténhetett.

A Várszegi Pincészet hangulatos udvarán fokhagymakrémlevest, szarvaspörköltet, parajos fetával töltött jércemellet lehetett megkóstolni, melyekhez a házigazda külön ajánlott borokat.

A Borváros is megnyitotta kapuit, a leanderek által díszített udvaron finom borokat kóstolhattak a vendégek.

Grillen sült marhahús és csirkemell illata hívogatta a látogatókat a Seybold–Garab Pince udvarára május 1-jén. Garab Gábor a frissen készített ételek mellé minőségi borokat kínált. „Nagyon örülünk, hogy végre a szabadban ülve finom ételeket és borokat fogyaszthatunk” – mondta a rendezvény egyik résztvevője.

A Katona Borházban lehetőség nyílt egy kiscsoportos „gyorstalpaló borkurzuson” való részvételre, de csak azoknak, aki előre regisztráltak. A tízfős társaság Katona Zsófia borász vezetésével ismerhette meg a helyes borkóstolás fortélyait. A kétórás elméleti oktatást gyakorlati példák erősítették meg, ami hat különböző bor megkóstolását takarta. A felejthetetlen élmény mellé egy feladatlap is járt, így az elhangzott ismereti anyag nyomtatott formában később visszaolvashatóvá a vendégek részére.

A pincészetek mellett a vendéglátóhelyek is kinyitottak. A Borköltők Társasága Pince Étteremben, a Vasmacska Teraszon és a DP BBQ büfében is menükkel várták a vendégeket. Ez utóbbinál folyamatos volt a sorállás, de amíg készült a rendelés, addig a nyugágyban lehetett napozni.

A Pincejárat szervezői gondoltak azokra is, akik még félnek kimozdulni, és a Promontor Televízióval közösen több online nézhető tartalmat állítottak össze. Ilyen volt a Törley Pezsgőmanufaktúrában forgatott, hat tételből álló pezsgőkóstoló, melynek segítségével Koczuba Róbert pezsgőmester avatta be a nézőket a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba.

A Bornegyed közösségi oldalán megtekinthető volt még május 1-jén az idei zenei tehetségkutató győztesével, a Prove zenekarral készített interjú és a különdíjas FollowTheViolin & FMaN-nel rögzített beszélgetés is. Emellett a kultúra is megjelent a képernyőn a virtuális helytörténeti sétán, most a Borváros-Pestiskápolna történetét ismerhették meg az érdeklődök. A nap zárásaként pedig ebben a hónapban is volt online kvíz, melyre most is sokan 

rákattintottak.

(Viszkocsil Dóra)