Pincejárat díjnyertes borokkal

A Pincejárat – mint minden hónap első szombatján – október 7-én is várta a bor, a kultúra és a gasztronómia kedvelőit, hogy kilépve a hétköznapok monotonitásából, pezsgővel és borral a kezükben búcsúztassák el az idei nyarat.

Ebben az évben utoljára nyitott ki a Barlanglakás Emlékmúzeum, és utoljára indultak a közkedvelt helytörténeti séták is, ahol a ritkán látott Törley Mauzóleum vagy a „XVIII. századi Promontor és a Szent Lipót-plébániatemplom rejtelmeit” ismerhettük meg, vagy a méltán híres Katona Pincészetből indulva lehettünk részesei „A feledésbe merült pezsgő borkalandok” részesei lehettünk.

Nagyon népszerűek voltak a Közösségi Pince programjai, ahol végigkóstolhattuk a Pincejárat borászatainak válogatását, és izgulhattunk a borkóstoló játékon is. De pillanatok alatt beteltek a helyek az Ipartestület pincéjében tartott fantasztikus Dél-olaszországi borkóstolóra is.

A Seybold-Garab Pincében a házias ízek mellett felejthetetlen operett-slágerekkel idézte meg Krúdy világát a Seres duó. A Várszegi Pincészetben a fantasztikus zenészekből alakult Harmonicum Trio szórakoztatta a már szinte törzsvendégnek számító közönséget.

De kinyitott a Törley Pezsgőpincészet, a Sauska, a BorGiorno, a Tangazdaság, a Borváros, a Magdolna Udvar Művészeti Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény, a Borköltők Társasága Pinceétterem, és ismét nagyon sokan érkeztek más kerületekből, hogy a budafoki légópincét körbejárhassák Csecserits Artúr vezetésével.

A visszatérő vendégek közül sokan ellátogattak a családias Katona Borházba is, ahol megújult programmal várták a Pincejárat közönségét. Ötboros kóstolóval és vezetett pincesétával készültünk a helytörténeti séta mellé.  A kóstolósor ráadásul igazán különleges volt, hiszen két tételünk is rangos borversenyek győztese volt. A Cabernet Sauvignon – CabernetFranc 2020 a Semmelweis Borversenyen, a Semillon pedig Berlinben és Ázsiában is aranyérmet szerzett.

A borászok elmondták azt is, hogy bár idén kevesebb szőlő termett, ezek minősége jobb volt az előző évekhez képest, ezért optimistán tekintenek a jövőbe. Sokan örültek, hogy ismét feltűnnek majd a korábbi kedvencek új évjáratai, és hogy a novemberi Pincejáraton már újbort is kóstolhatunk. A jövő hónapban a finom borok, borkorcsolyák és borkóstolók mellett Rót Beáta festőművész kiállításával is készülnek a házigazdák a művészetkedvelő közönségnek.