Pezsgő popslágerek gordonkával

Két csinos hölgy adott különleges gordonkakoncertet a Budafoki Pincejáraton a Törleynél. A Duo RedWhite nagy sikert aratott a klasszikus hangszerekre átírt pop- és rockslágerekkel.

A Duo RedWhite 2018 nyarán alakult két fiatal csellóművész barátnőből, akik nemcsak az életben, hanem a zenében is megtalálták a közös hangot. Mindketten klasszikus zenei alapokkal rendelkeznek – a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Karán hozta őket először össze az élet, majd Hérics Csenge ott szerezte meg csellóművész diplomáját, Mády-Szabó Eszter pedig a budapesti Zeneakadémián. Közös zenélésükkel saját maguk, valamint a közönség szórakoztatásának céljából a közismert könnyedebb stílusokat célozták meg. A két gordonka látványa már önmagában izgalmas, de a klasszikus hangszereken előadott könnyűzene különösen nagy sikert vált ki koncertjeiken.
A két muzsikus a Budafoki Pincejáraton aratott nagy sikert a Törley Pezsgőmanufaktúrában megtartott koncertjükkel. Lapunknak elmondták: a közös zenélés révén is közelebb kerültek egymáshoz, úgy érzik magukat, mint a testvérek. Ez nem véletlen, hiszen az egyetemen szobatársak is voltak, és egy éve hozta őket össze újra a sors, akkor alapították meg a duójukat. A komolyzenei tevékenységük mellett a könnyűzene számunkra örömzenélés: más attitűddel játszik ilyen műfajban az ember – fejtették ki. Mint megtudtuk, a popszámok nagy részét ők írják át gordonkára, és ez is jó szórakozás a számukra. Érdekes kreatív kísérletezés megtalálni, hogy mit lehet kihozni a klasszikus hangszeren a harmóniákból. Terveznek saját számokat is, de ez még „a jövő zenéje” – mondták el a duó tagjai, akiknek egyre több fellépése van fesztiválokon, kulturális rendezvényeken, de esküvőkön is.
Számos országos és nemzetközi sikerük közül kiemelkedik Csenge 2. helyezése a 2011-es Országos Starker János Gordonkaversenyen, valamint a Rektori díj, melyet a 2015-ös Weiner Leó Országos Kamaraversenyen szerzett. Eszter 2. helyezést ért el 2015-ben az Olaszországban megrendezett Premio Citta di Padova versenyen virtuóz kategóriában, és ugyanennek a versenynek kamarazene szekciójában 1. helyezést szerzett zongoratriójával (Trio Energico). (H. Gy.)