Pezsgő est a Klauzál Házban

A nulladik nap estéjén a hagyományokhoz híven a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) ünnepi koncertje vezette fel a Budafoki Pezsgő Bornapok rendezvénysorozatát Hollerung Gábor vezényletével.

Hét órára megtelt a művelődési központ színházterme, ahol Karsay Ferenc polgármester üdvözölte a meghívott vendégeket, külön kiemelve Budafok-Tétény testvérvárosainak delegációit, a Barótról, Bonnból és Mezőkaszonyból hozzánk érkezett polgármestereket és képviselőket, valamint Budafok-Tétény díszpolgárait, az egyházak és az önkormányzat képviselőit, a civil szervezetek vezetőit és nem utolsósorban a többi meghívottat, köztük a borászokat. Ezt követően a jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek meg Budafok-Tétény korábbi polgármesteréről, a nemrégiben elhunyt Bollók Istvánnéról.

Kerületünk elöljárója köszöntőjében kiemelten beszélt az idén 140 éves Törley Pezsgőpincészetről, amely Törley József és Társa néven Promontoron, a Péter-Pál utca 578. szám alatt kezdte meg működését.

– A pezsgőgyártás budafoki meghonosítója nagyon fiatalon, nagyon gyorsan és nagyon ügyesen olyan vállalkozást indított, amely rövid időn belül komoly sikereket ért el. Az 1890-es években a Törley pezsgő a felső tízezer közkedvelt italává, az ünnepi asztalok elmaradhatatlan kellékévé vált – mondta a polgármester, aki köszöntőbeszéde után Hollerung Gábor karmesterrel koccintott a színpadon egy pohár Törley pezsgővel.
A hangverseny első részében a 140 éve született Kodály Zoltánra emlékezve a Fölszállott a páva – variációk népdalra című Kodály-művet adta elő a zenekar, amely kapcsán a karmester a tőle megszokott módon méltatta a zseniális zeneszerzőt.

A koncert második felében az idén kilencvenéves John Williams zenéje csendült fel. A zeneszerző által hangverseny céljára összeállított műsorban a Csillagok háborúja című film zenéjét játszotta a BDZ.

A nagy sikert arató koncert után a közönséget pezsgős koccintásra invitálta a Törley Pezsgőpincészet és az önkormányzat.

Tamás Angéla