Petruska és Báró Maszkura

A könnyed, laza szórakozásra vágyó közönséget a három hétvégén átívelő Kerület Napja program első szombatján a Borliget eseményei várták. A Pincejárat és a Kerület Napja szervezői által Gasztro&Kult címen meghirdetett programsorban kiemelt helyet kapott a délután hat órakor koncertet adó Petruska, aki nagy sikert aratott hallgatósága körében.

Az egy szál gitárral fellépő énekes előadó az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóversenye, A Dal 2016-os felfedezettje. A Trouble in My Mind című saját szerzeményével jutott a verseny döntőjébe, és attól kezdve neve széles körben ismertté vált. Petruska András 2010-ben elnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját, majd hat évvel később első nagylemezével is jelentkezett, a 4-es metró állomásait felidéző Metropolitával. Ezt még három másik album követte.

Petruska, aki gitárjával teljes zenekart alkotva hódítja meg a hazai színpadokat, ahogy ezt Budafok szívében is tette, jó választásnak bizonyult a történelmi Magyarország kiváló borai és pezsgői, valamint a finom falatok mellé.

A piknikhangulatot árasztó Borligetben a Nemzeti összetartozás napja alkalmából a szervezők határon túli nedűkkel és a jeles naphoz illő, különleges fellépőkkel is várták az érdeklődőket, akik nemcsak Petruskát, de Poétás – Báró Maszkurát is meghallgathatták. „Én, Biró Szabolcs, a Maszkura és a Tücsökraj zenekar frontembere, dalszerző-harmonikás és versmegzenésítő előadóként is, úgy döntöttem egy áldott napon, hogy tisztelegni szeretnék a költészet nagyjai előtt, így elindultam egy külön úton is, ami másabb, mint az eddigi, és bízom benne, hogy célba ér e csöndes vágyam! Kívánom, hogy a magyar irodalomtörténet legnagyobb költőinek zeneiségét összehozzam a mai kor emberével. A műsor egyaránt szól minden erre kíváncsi szemnek-fülnek és mindazoknak, akik szeretik a verset megzenésített formában is. Leginkább Ady Endre, József Attila, Arany János, Petőfi Sándor versei hallhatók egy Poétás est folyamán!” – ajánlja magát hallgatói figyelmébe Báró Maszkura.

A jó hangulatú est az elektronikus zene egyik kimagasló alakja, a népzenéért is rajongó DJ Bootsie műsorával ért véget.

Tamás Angéla