Pantomim és festészet

Bottyán Marianna festőművész Budapesten született művészcsaládban. Művészeti tanulmányait Budapesten végezte Záborszky Gábor festőművész és Konstantin László grafikusművész irányításával. Pályája elején, a kilencvenes években Köllő Miklós Pantomimszínházában dolgozott jelmeztervezőként, és a Táncművészet című folyóirat grafikusa volt. Bottyán Marianna festő Budafok-Tétényben a Hónap művésze lett.

A lelke mélyén mindig a festészet vonzotta legjobban, így a színházi kezdetek után idén 30 éve foglalkozik hivatásszerűen festészettel. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 

A festészet sokoldalú irányzatai közül a klasszikus impresszionizmus gyökereiből táplálkozó új figuratív festészet áll hozzá a legközelebb, mely a közvetlen látvány élményéből kapott benyomás sajátos egyéni feldolgozása olaj, akril és akvarell technikával. 

Kiállított műveivel kerületszerte is találkozhatott a közönség. Sokat köszönhet Radóczy Mária tűzzománcművésznek, a kerület díszpolgárának és sok más kerületben élő barátjának, akik barátsággal, szellemi támogatással és kiállítások szervezésével segítették művészi pályáját. Országosan több mint 50 önálló kiállítása volt.

Több éve már, hogy az eddigi tapasztalatai átadása is foglalkoztatja. Az ArtNatura festőtáborok néven a festészet oktatásával is foglalkozik. Rendszeresen tart táborokat és pár napos kurzusokat. 

Művészetéről így vall: „Mivel elsősorban a fények , a természet, a víz jelenségei foglalkoztatnak, továbbá a portré és a figurális témák, ehhez keresem a számomra felemelő, különleges vizuális élménnyel bíró helyszíneket, modelleket, melyek a külső és belső szépség kifejezésére egyaránt inspirálnak. Célom az élményt a nézőnek átadni a saját festői eszközeimmel úgy, hogy ugyanazt az örömöt oszthassam meg velük, amit a látvány felfedezésekor magam is átéltem.”

(VH)