Ötletek, gondolatok, víziók

Az Art Quarter Budapest (AQB) nagyszabású utazó kiállítást nyitott meg február végén. A tárlat a wittgensteini gondolkodás és a kortárs képzőművészet néhány kapcsolódási pontját, az inspiráció sokrétű és többirányú lehetőségeit mutatja be. A 2018-ban létrehozott kiállítás először a bécsi Wittgenstein Házban, majd Bulgáriában, a Veliko Tarnovóban mutatkozott be. A művészeti anyag idei első helyszíne Budafok (1222 Budapest, Nagytétényi út 48–50.) volt.

A tárlat innen Belgrádba utazik, és a tervek szerint útja 2021-ben Temesváron – az Európa kulturális fővárosa programok keretében –, a Muzeul de Artában ér véget. Denise Parizek kurátor reményei szerint a kiállítás anyaga kedvet ébreszt a wittgensteini szövegek tanulmányozásához, valamint megmutatja a kortárs képzőművészet elgondolkodtató és örömöt adó játékterét.

A tárlaton Zarko Aleksic, Christa Bartesch, Mandarina Brausewetter, Oscar Cueto, Maria Grün, Halász Péter Tamás, Ágnes Hamvas & Hubert Hasler, Michael Koch, Yukika Kudo, Kútvölgyi-Szabó Áron és Valentina Lapcheva mutatkozik be munkáival.

A csoportos, nemzetközi kiállításhoz, amelynek megnyitóján a látogatók az olasz Laura Rambelli és a román NOIMA csoport performanszát is láthatták, az aqb Project Space a tárlathoz szorosan kapcsolódó kísérőprogramot is szervezett: Mondani és mutatni címmel Mekis Péter tartott előadást Wittgensteinről. A kiállítás április 19-ig tartott volna nyitva, de mivel a tárlat jelenleg a koronavírus-járvány miatt nem látogatható, ezért a szervezők a hosszabbítás mellett döntöttek.

(Tamás Angéla)