Operettest a Katona Borházban

Sok vendéget csalogatott a Tavaszi Művészeti Fesztiválon a varázslatos pinceséta a Katona Borházba is. Aki pedig estére megfáradt, felüdülhetett egy kellemes operettesten, természetesen újabb borkóstolóval. A műfaj jeles művészei csaknem két órán keresztül szórakoztatták a vendégeket.

Szívet melengető volt az esti műsor, de előtte, már a kora délutáni órákban sem unatkozott a folyamatosan változó vendégsereg, mely vezetett pincesétán ismerkedhetett a ház boraival. Két kóstolás között pedig zsíros kenyeret is lehetett majszolni. Este 7 órakor a pincészet vezetői, Katona Zsófia és Eszter várta az operettrajongókat, akik nem vetik meg a nagy slágerek élvezete mellett a jóféle nedűk ízlelgetését sem.

– Cabernet rosét és fahordós chardonnnay-t kínálunk a zenés műsorhoz, de természetesen ennél jóval nagyobb a választékunk – mondták a házigazdák, akik maguk is szívesen hallgatták az ismert melódiákat. Nagy sikert arattak például a Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket és a Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád című dalok, annál is inkább, mert a két férfi előadó, Sándor Dávid és Káldi Kiss András éneklés közben le-lekacsingatott az asztaloknál ülő, bort kóstoló hölgyekre, akik „vették a lapot”, és együtt énekeltek a művészekkel. Még nagyobb volt a sikerük, amikor le is mentek közéjük, hogy szerenádot adjanak… S ez mit sem zavarta Sándor Dávid „valódi” feleségét, az énekesnő-színésznőt, Kecskés Tímeát, aki szintén énekhangjával és kedvesen csábító előadásmódjával melengette meg a férfi vendégek szívét, majd elárulta, hogy borospincében most énekel először, de nagyon tetszik neki ez a légkör.

– Csak azt fájlalom, hogy még egy ideig nem kóstolhatom meg a ház borait, pedig a vörösbor a kedvencem – tette hozzá. Igaz, kollégái is csak a kétórás műsor után nyúlhattak pohár után… Előtte azonban vígan énekelték bormentesen a „Vörösbort ittam az este, angyalom, ragyogóm, szeretem a bort…” kezdetű dalt Horváth Elemér és Horváth Péter zenei kíséretével.

Ilyen vérpezsdítő dalokkal nem volt nehéz forró hangulatot teremteni a hűvös pincében.

Temesi László

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Múltidézés, blues, jazz

A Pincejáraton az operettest mellett sok más programmal is várták a vendégeket. A múltat ismerhettük meg a Barlanglakás Emlékkiállításon is, ahol kézműves-foglalkozás, népi kobza muzsika fogadta a vendégeket.
A Magdolna Udvarban helytörténeti tárlatvezetés, az ARTÉR workshopja és a Fekete Jenő–Horváth Mihály bluesduó koncertjét tekinthették meg.
A Seybold-Garab vagy a Várszegi Pincében különleges finomságok mellett az Oti Voice & Bass Duó és a Canarro zenélt. A Törley Pezsgőmanufaktúra és a Sauska pincesétája pillanatok alatt megtelt, a Borváros pincelátogatásán Bitai Gergely sommelier a pezsgő alapjaival ismertette meg vendégeit, a Borlovagrendi Pincében Garbóci László mesélt a lovagrend múltjáról, jelenéről. A Vanmocsello a BORgiorno teraszán zenélt.