Nyílt lángon készül a pecsenye

A kulturális és egyéb programok mellett szabadtűzi főzőverseny lesz a Kerület napján

Budafok-Tétény önkormányzata június 21-én harmadik alkalommal rendezi meg a Kerület napját, ahol izgalmas kulináris és kulturális programok várják az érdeklődőket. Idén is bővül a programok tárháza, a rendezvényen szabadtűzi főzőversenyt tartanak a kerület legjobb főzőcsapata címéért. A viadal egyik bírája nem más, mint a szabadtűzi sütés-főzés elkötelezett híve, a megannyi ínyenc számára ismerősen csengő név gazdája, a televízióból is népszerű tetovált séf, azaz Serényi Zsolt.

A Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata, a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület, valamint a Törley Pezsgőpincészet által támogatott és tető alá hozott – na nem szó szerint, hiszen a csapatok az Oroszlános udvarban fognak megmérkőzni, szabad ég alatt – verseny egyik zsűritagja Serényi Zsolt, aki idestova harminc éve mozog a gasztronómia világában. A séf nagyjából tizenöt esztendővel ezelőtt mélyült el a grill-, illetve barbeque-technológia rejtelmeiben, öt-hat éve pedig kizárólag ezzel foglalkozik.

– Talán pont ezért kértek fel engem, hogy zsűrizzem az ételeket – mondta a séf.

– A versenyt támogató Szabadtűzi Lovagrendhez hasonlóan magam is ezt a füstös, tüzes elkészítési módszert részesítem előnyben, amikor főzök.
Zsolt a VII. kerületi BP BARbq néven népszerű étterem tulajdonosa. Munkatársával, Urbán Rolanddal – aki nem mellesleg Budafokon nőtt fel – elsősorban faszénen sütött húsokat kínál az ínyenc grillimádók számára. 

A június 21-én, pénteken 10 és 18 óra között zajló versenyre főként nem hivatásos szakácsok, legfeljebb ötfős csapatok jelentkezését várták, a versenyzők három kategóriában mérhetik össze főzőtudásukat; az első kategória a Budafok Pezsgő- és Borváros címéhez méltón a pezsgős ételek, a második a család kedvencei, a harmadik pedig a sütemények (ez az egyetlen kategória, ahol nem kötelező a helyszínen elkészíteni az ételt). Egyetlen megkötés van, mégpedig a szabadtűzi technológia alkalmazása az ételek elkészítésénél. Az a csapat, amelyik mindhárom kategória ételét elkészíti, versenybe szállhat a Budafok-Tétény Legjobb Főzőcsapata elnevezésű vándorkupáért.

– Ez igazán remek kérdés, minél egyszerűbb ennivalót készítenék – mondta Zsolt, amikor azt kérdeztük tőle, hogy ha ő lenne a versenyző, akkor milyen étellel rukkolna elő. – Konkrét fogást nem tudok mondani, de biztos vagyok benne, hogy csak olyat sütnék, amit csukott szemmel is el tudnék készíteni. Igyekezni kell, hogy az ember a komfortzónáján belül maradjon, és olyat alkosson, amit tökéletesen meg tud csinálni.